„Klubrádió
A lényeg

Republikon: A fideszes szavazók csupán 2 százaléka tartja a korrupciót a legsúlyosabb problémának Magyarországon

18/01/2022 11:58

| Szerző: Klubrádió

A Republikon Intézet elemzésében azt vizsgálták, hogy milyen vélemények kapcsolódnak a korrupcióhoz a válaszadó pártszimpátiája szerint.

A legfontosabb következtetések

– A korrupció megítélése összefüggésben van azzal, hogy a Fidesz-KDNP vagy az ellenzéki Egységben Magyarországért listájának támogatója a válaszadó.
– A korrupció az ellenzéki szavazók számára sem a legfontosabb ügy, fontosabbak a megélhetési, kereseti problémák, ugyanakkor megelőzi a demokrácia állapotával kapcsolatos aggodalmakat és az olyan szakpolitikai területeket, mint az egészségügy, oktatás, környezetvédelem.
– A kormánypárti szavazók csupán 2 százaléka jelölte meg a korrupciót, mint a legsúlyosabb problémát Magyarországon. Az ellenzéki szavazók esetében azonban ez az arány 17 százalék, amely a harmadik leggyakrabban említett probléma.
– A Fidesz-KDNP listára szavazók is inkább egyetértenek azon vállalkozók felelősségre vonásával, akik az elmúlt évek korrupciós ügyeinek haszonélvezői.
A bizonytalanok a korrupció megítélésében közelebb állnak az ellenzéki szavazókhoz.
– Az ellenzéki, a kormánypárti és a bizonytalan választók is pártatlanok vagy egyetértők azzal kapcsolatban, hogy a korrupciónál jóval nagyobb problémák is vannak Magyarországon.
– A bizonytalan és az ellenzéki szavazók is inkább egyetértenek azzal, hogy jellemzőbb a Fidesz kormányzására a korrupció, mint az azt megelőző időszakokra. A kormánypártiak inkább nem értenek egyet ezzel a megállapítással.
– A bizonytalanok és az Egységben Magyarországért lista szavazói is semleges állásponton vannak annak kapcsán, hogy a Fidesz eredményei ellensúlyozzák a korrupciót.

Pixabay