„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay szerint egy ismert kereszténydemokrata politikus meleg

8/10/2021 23:34

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egyórás interjút adott Juhász Péternek, ebben a többi között azt mondta, az egyik miniszter meleg, és még a barátjának a nevét is ismeri. Azt is mondta: „az egyik legfontosabb és leghomofóbabb kereszténydemokrata politikus meleg.” Szerinte mivel Orbán Viktor homofób gyűlöletkampánya a melegséget a közbeszéd témájává tette, a miniszterelnök akaratán kívül hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon eltűnjenek az ilyen előítéletek.

Márki-Zay Péter csütörtökön csaknem egyórás interjút adott Juhász Péter politikai aktivistának, vloggernek, amit az Együtt volt elnöke pénteken publikált. A 444 úgy értékelte a beszélgetést: Márki-Zay nem finomkodott.

Elsőként azt emelték ki, amikor a hódmezővásárhelyi polgármester a második Orbán-kormány, tehát a NER kezdete előtti baloldali kormányzást értékeli:

„Olyan katasztrofális volt a 2010 előtti kormányzás, amely egy valódi kétharmadot adott – egyszer – a Fidesznek. Annyira rossz emlékeket ébreszt. Az, hogy pontosan tudták azt, hogy a 70-30-as szabállyal a kormány-ellenzék, a Fidesz és a baloldal együtt loptak.”

Úgy folytatta: szerinte a közös lopások miatt nem volt elszámoltatás sem:

„(...) az, hogy ők nem számoltatták el egymást. Nemcsak 2010-ben nem volt elszámoltatás, de 2002-ben sem, amikor Keller Lászlót azért váltották le, mert el akarta számoltatni a fideszes lopásokat. Vagy éppenséggel 2005-ben, amikor Polt Péter eltűnt volna a közéletből és eltűnt volna az ügyészség környékéről is, akkor maga Gyurcsány Ferenc mentette meg és módosított szabályokat úgy, hogy Polt Péter ott maradhasson felelős vezetői pozícióban az ügyészségen.”

Juhász Péter azt kérdezte egy ponton, hogy miniszterelnökként mit tenne a rasszizmus ellen, mire Márki-Zay azt mondta: „Szeretet. Szeretet. Nincs más.” Juhász visszakérdezésére – „Mindenkit? A rasszistákat is ugyanígy szeretjük?” – azt válaszolta: “Óhatatlan, hisz rasszisták is magyar emberek.” Az a cél, hogy győzzük meg őket, ne legyen rasszizmus – tette hozzá.

Szóba került a homoszexualitás témája is. A hódmezővásárhelyi polgármester megismételte: támogatja az azonos neműek házasságát. Márki-Zay korábban már beszélt arról, hogy azért hozta például szóba Orbán Viktor fiának vélt nemi identitását, hogy saját fegyverét Orbán ellen fordítva mutassa meg, milyen szörnyű a homofób gyűlöletkampány, és ezzel vegye rá a Fideszt a dolog lecsengetésére. Ezúttal is hosszan beszélt Orbán melegellenes kampányáról, és arról, ez szerinte hogy függ össze a Fidesszel:

„Az én véleményem a PC-ről az, hogy nem azzal tudunk segíteni a homoszexuális embereken, hogy ha nem beszélünk a homoszexualitásról. Orbán Viktor óriási hibát vétett a saját ostoba szempontjai szempontjából, azzal, hogy témává tette. Az összes településen kint vannak ilyen plakátok, hogy szexuális propaganda és hasonlók. Mert a gyerek, amikor sétál az apukájával, akkor megkérdezi, hogy apuka, az micsoda? Tehát ha ő nem akart volna beszélni eddig a homoszexualitásról… Most már azt is tudja mindenki, hogy a Fideszben van a legtöbb meleg. Most már mindenki tudja, hogy mi az, hogy transzszexuális. Orbán Viktor olyan témává tette, hogy az emberek elkezdtek róla beszélni.”

Juhász ezen a ponton közbevetette: „Azt nem tudjuk, hol van a legtöbb meleg.” Itt jött a beszélgetés legerősebb része, a 444 a kérdéseket és a válaszokat is idézte:
MZP: De tudjuk, ezt tudjuk.
Juhász: Te tudni véled.
MZP: Nem, én tudom.
Juhász: De bizonyítani is tudnád?
MZP: Nem. Én azt is tudtam, hogy Szájer József meleg. Nyilvánvalóan nem beszéltünk róla, amíg ez nem derült ki róla. De ettől még mi tudjuk. Azt is tudjuk, hogy a fél kormány meleg. Pontosan tudom. Nem én fogom őket leleplezni, valaki más megteszi.
Juhász: Miért nem a minisztert leplezed le Orbán gyerekével szemben?
MZP: A miniszter nem írt melegházasságból szakdolgozatot (ez rendkívül becsülendő), és nem tett közzé hirdetést, hogy izmos fiatal fiúkat keresünk Jézus Krisztus menyasszonyának.

Hozzátette: nem leleplezte Orbán Gáspárt (ahogy más melegeket sem), hanem csak arra az érzékenységre utalt, amelyet kinyilvánított ebben a témában.

Majd visszakanyarodott a kormányhoz, illetve egy kormánytagról is beszélt:

„Éppen ezért, bár tudom, kik a melegek, tudom, ki a fiúbarátja az egyiknek, például, a kormányban, az egyik legfontosabb miniszternek a fiúbarátjának a nevét is ismerem, én nem fogom ezt nyilvánosságra hozni. Anonim módon elmondhatom, hogy az egyik legfontosabb és leghomofóbabb kereszténydemokrata politikus meleg. Anonim módon elmondhatom. Ha majd ő kiáll vele és elmondja, vagy ha majd lebukik, mint Szájer József, akkor mindenki más is tudni fogja. Addig csak én mondom neked, anomim módon.”

Márki-Zay tehát úgy látja, hogy a kormányzat homofób kampánya a szándék ellenére jót tesz a melegeknek:

„Természetesen azzal, hogy Orbán Viktor ezzel az ostoba gyűlöletkampánnyal ezt közbeszéd témájává tette, akaratán kívül hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon le fognak bomlani ezek az előítéletek. Mint ahogy száz évvel ezelőtt az még megbélyegzés volt, hogy valaki házasságon kívül született. Azt fattyúnak nevezték. (...) Ma már egyáltalán nem az. (...) Ez nem szabad, hogy tabu, gyűlöletkampány tárgya, ésatöbbi legyen. Akaratán kívül el fogja érni Orbán Viktor, hogy ez egy teljesen elfogadott dolog legyen.”

A teljes videót itt nézhetik meg:

(Kiemelt kép: Youtube)