„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: Kétségkívül voltak rossz mondataim

18/05/2022 08:11

Egy köszönömmel fejezte be hosszú reagálását Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a 2022-es országgyűlési választás hatpárti, ellenzéki miniszterelnök-jelöltje azt az írását, amit szerdán hajnalban tett közzé, és ami a Direkt36 keddi cikkére adott válasz.

Az oknyomozó portál kedden ugyanis egy hosszú cikkben elemezte az ellenzék kudarcos kampányát, és többnyire az derült ki belőle, hogy Márki-Zay képtelen volt jól vezetni a kampányt, ami szétcsúszott, nem bízott meg a kampánycsapatában. Erre írta a címben idézett részt Márki-Zay: Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt. 

XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiá
 
XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiá
 
Hódmezővásárhely, 2022. május 5. Márki-Zay Péter polgármester beszédet mond a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár megnyitóján Hódmezővásárhelyen 2022. május 5-én. MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor
 

 

Írásának is ezt a címet adta, majd rátért arra, hogy a Direkt36 oknyomozó riportjából azt tudta meg, hogy csak ő a hibás, és azt, hogy "még engem is hogyan vágott át a hátam mögött a stáb egyes esetekben (ezen bevallom, megütköztem)".

Mivel a Fidesz megszerezte a kétharmadot, sőt jobban szerepelt mint a korábbi választásokon, miközben az összefogott ellenzék rosszabb eredményt ért el, mint előtte, úgy Márki-Zay szerint már-már "természetes, ha egy nagyarányú bukásból senki más nem akarja kivenni a részét". Szerinte sok "pontatlanság, sok hazugság, "máshogy emlékezés" szerepel a cikkben".

Ugyanakkor hiányolja, hogy a cikk nem foglalkozott a pozitívumokkal:

  • Most először volt előválasztással kiválasztott 106 közös jelölt, hatpárti közös kampány, 400 milliós mikróadománygyűjtés, közel 3 milliárdos kampány, 27 ezer szavazatszámláló az ország 11 ezer pontján. Szerinte ugyanakkor "már összefogással sem lehet legyőzni a túlerőt".
  • Elismeri, hogy voltak rossz mondatai, Majd felsorolja, hogy voltak gyenge plakátok, kommunikációs anyagok, logisztikai problémák és hiányosságok is, ugyanakkor hazugságnak nevezi a "hatalmas, 20%-os vereséget".
  • A vereség is a hatalmas túlerőnek köszönhető: "a több százszoros erőforrás-fölényben, a Fidesz propaganda-gépezetében, az évek alatt leépített független sajtóban és intézményekben" - írja, majd megállapítja, hogy "csúzlival küzdöttünk egy tankhadosztály ellen".
  • Hiányosnak tartja a cikket, ami szerinte nem említette meg, hogy "az előválasztás után egyik párt sem mozgósított igazán október 23-ra", 4 éve sokkal több pénzt költöttek a kampányra, késett szerinte a plakátkampány, az se tetszett neki, el sem jutottak a szórólapok a háztartásokhoz, hogy a pártok a kampánystáb üzeneteit nem terjesztették, és hónapokig ellene kampányoltak "magukat ellenzékinek mondó politikusok és közszereplők".

Továbbá: "a Kész - Tóth - Ruff baráti kör két tagját korábban én magam kértem, hogy vállalják el a kampányom vezetését, amit visszautasítottak. Kész Zoltán viszont az egész kampányomban aktív volt, külügyi szerepben - a segítségüket tehát nem utasítottam vissza (de a tanácsuk ellenére nem fordultam szembe a pártokkal és nem adtam át nekik kizárólagosan a kampány vezetését). Nemcsak nekik, másoknál sem támogattam a szűkös forrásainkból százmilliók leválasztását egyedi javaslatokra, meghatározott cégeknek - ilyen megkeresések és ajánlatok rendszeresen érkeztek, és mindig csalódottan távoztak (bár tőlem független támogatóktól esetleg kaphattak ilyen megbízásokat). Ezek a csalódott társaságok érthető módon okolhatnak engem a diktatórikus és felelőtlen döntésemért:-), a hetedik frakciót a béke kedvéért elengedtem, a pártokkal az idézett éles vitára a három roma képviselő miatt került sor, (...) nem én döntöttem a napi kampánykérdésekben, hanem már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők (akiket a Karácsony-stábból örököltünk), az újságok szerkesztésébe, a közös arculat és óriásplakátok véglegesítésébe csak a korábbi kudarcok kijavítása érdekében vállalkoztam, a programpontok véglegesítése konszenzussal, bár gyakran viták után történt (a hatpárti Közös Alapból egy lényegesen népszerűbb és alaposabb szakértői anyagot készítettünk).

"Talán a legszánalmasabb része a cikknek a "biológiai szükségletek" felemlegetése, ami még ha igaz is, teljesen méltatlan a komoly újságíráshoz, és egyértelműen lejárató célzatú. A kampánystábon belüli konfliktusok és önállóskodás következtében a nekem néha egyidőben több kampányrendezvényt, médiaszereplést, interjút, szakmai fórumot, stb. is leszerveztek, emiatt lehetetlen volt mindenhol személyesen megjelennem. A cikkben idézett alkalomra a stábtagok ezért csak egy egyperces bejelentkezést kértek az autóból, hogy a kamerák rögzíthessék, hogy online én is jelen voltam. Sajnálom, ha bármely résztvevő ott és akkor ennél többre számított, ez nyilvánvaló félreértés és nem tiszteletlenség volt" - írja hosszú írásában Márki-Zay Péter.