„Klubrádió
A lényeg

Maradt az alapkamat

28/01/2020 15:38

| Szerzők: KlubrádióMTI

Nincs meglepetés, a magyar jegybank változatlan szinten hagyta az alapkamatot mai ülésén. Így az maradt 0,9 százalékon.

A monetáris tanács döntései során az árstabilitás fenntartására fókuszál. A további lépések szükségességét az inflációs kilátások "tartós" megváltozása alakítja, amit a testület fokozott figyelemmel kísér - írta a tanács a kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Az infláció várható alakulását meghatározó tényezőkben továbbra is kettősség figyelhető meg: az élénk belső kereslet emeli, míg a tartósan visszafogott külső konjunktúra fékezi az áremelkedés ütemét - mutat rá a testület. A monetáris tanács megítélése szerint az inflációs kockázatok szimmetrikusak.

Az infláció továbbra is változékonyan alakul, ezért a tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra. Monetáris politikai döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, melynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés előrejelzésére.

Világgazdasági kitekintésében a testület megjegyzi: a koronavírus megjelenése fokozta a bizonytalanságokat, elterjedése a globális növekedési kilátások újbóli romlását és a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödését okozhatja.