„Klubrádió
A lényeg

Már a németek is támogatják Ukrajna EU-csatlakozási törekvéseit

16/06/2022 18:55

| Szerző: Klubrádió

Németország, Franciaország, Olaszország és Románia vezetői csütörtökön Kijevben támogatásukról biztosították Ukrajnát és Moldovát, mint EU-tagjelölteket, eloszlatva ezzel a korábbi álláspontjaikkal kapcsolatos kételyeket – írja a Politico nyomán a 444.

„Mind a négyen támogatjuk az azonnali tagjelölti státuszt" - mondta Emmanuel Macron francia elnök az Olaf Scholz német kancellárral, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel és Klaus Iohannis román elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben.

Scholz azt mondta, hogy „Németország támogatja az Ukrajna számára kedvező döntést. Ez a Moldovai Köztársaságra is vonatkozik. Ukrajna az európai családhoz tartozik." A szociáldemokrata párti kancellár kijelentése azért jelentős, mert korábbi nyilatkozataiban vonakodott támogatni Ukrajna és Moldova csatlakozási törekvéseit.

Az azonban nem világos, milyen feltételekhez kötnék a tagjelöltséget. Az Európai Unió a bővítési folyamat részeként valószínűleg szigorú követelményeket támaszt majd a demokratikus és intézményi reformokkal, például a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatban. Ukrajnának valószínűleg békemegállapodást kell kötnie Oroszországgal, mielőtt megkezdődhetnének a tárgyalások az EU-val.

Az Európai Bizottság várhatóan pénteken tesz hivatalos javaslatot Ukrajna és Moldova tagjelöltségének megadására, de a végső döntés az uniós országokon múlik. Az EU vezetői jövő héten csütörtökön és pénteken Brüsszelben találkoznak, hogy megvitassák a kérdést.

(Kiemelt kép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan)