„Klubrádió

Május 3.: A nemzetközi sajtószabadság napja és még...

3/05/2021 00:01

| Szerző: Klubrádió

Az ENSZ május 3-át a sajtószabadság világnapjává nyilvánította, hogy ezen a napon emlékezzünk meg a nemzetközi sajtószabadságért való küzdelmek eredményeire és a szabad sajtó fontosságára. Az ENSZ egyúttal ezen a napon emlékezteti a kormányokat arra, hogy tiszteljék a szabad véleménynyilvánítás jogát és ne próbálják meg semmilyen módon sem korlátozni a szólásszabadságot.

A nemzetközi sajtószabadság napja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése május 3-át A sajtószabadság világnapjává nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására, melyet az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke is védelmez. E napon világszerte megemlékeznek a munkavégzés közben elhunyt újságírókról, valamint ezen a napon jelenik meg több felmérés és jelentés a média szabadságának aktuális helyzetéről. Az ENSZ a Windhoek Nyilatkozat május 3-i elfogadásának napját jelölte ki a világnap számára, amely 1991-ben kimondta az afrikai népek szabad sajtóhoz való jogát.

Az UNESCO szintén minden évben megtartja a sajtószabadság világnapját azáltal, hogy média szakértőket, ENSZ ügynökségeket és sajtószabadság szervezeteket hív össze, hogy felmérjék a sajtó globális szabadságát megtárgyalják a problémák lehetséges megoldásait. A szervezet e napon adja át a Guillermo Cano Sajtószabadság Világdíjat. A díj névadó újságírója a kolumbiai drogkartellek és a politikai szereplők kapcsolatát tárta fel, melynek következtében 1986. december 17-én meggyilkolták.

 

 

Az anya nélkül nevelkedő gyermekek napja

A Nevelőotthonok Magyarországi Egyesületének kezdeményezésére 1990 óta ünnepeljük ezt a jeles napot. Ez a nap azokról a gyermekekről szól, akiknek úgy kellett felnőniük, hogy nélkülözniük kellett az anyai szeretetet.

 

Paranormal nap

A paranormális jelenségek és immateriális lények hívei világszerte ünneplik május 3-át. Az ismeretlen eredetű ünnep tárgya igen széleskörű: egyesek az UFO-k, mások inkább a szellemek vagy a rejtélyes, természetfeletti események létezését próbálják bizonyítani vagy szimplán csak tetszésüket fejezik ki irántuk.

(Forrás: youtube, wikipedia, penzcentrum.hu)