„Klubrádió
A lényeg

Magyarországra érkezett 240 afgán embert szállítanak Röszkére és Tompára

25/08/2021 13:18

| Szerző: Klubrádió

Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárok újabb csoportját szállítják az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiba – közölte szerdán a Belügyminisztérium. A tájékoztatás szerint 114 felnőtt – köztük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi – és 126 gyermek hatósági karanténba kerül, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik.

A Belügyminisztérium szerda délelőtti sajtóközleményében azt írta: elindult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az a gépjárműkonvoj, amely az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően megtorlással fenyegetett, Magyarországgal korábban együttműködő afgánok csoportját szállítja. Mint írják, Afganisztánból kimenekített afgán állampolgárok újabb csoportját szállítják az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság röszkei és tompai objektumaiba.

A tájékoztatás szerint 114 felnőtt – köztük egy kerekesszékes nő és egy tíz nappal korábban lőtt sérüléseket szenvedett férfi – és 126 gyermek hatósági karanténba kerül, teljes körű ellátásukról gondoskodik a magyar állam.

Hozzátették: az objektumokba érkezésüket követően személyenként újabb hidegélelmiszer-csomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kapnak. Megkezdődik orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése.

Korábban 173 afgán menekülttel érkezett meg Magyarországra egy repülőgép.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar)