„Köszönjük,
A lényeg

Magyar Péter az előrehozott választást sem zárja ki

10/04/2024 11:39

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Szerinte a vádlott, elítélt végrehajtókhoz tartozó végrehajtásokat fel kellene függeszteni, ki kellene vizsgálni, mondta Magyar Péter a Mércének adott interjújában. A szombati nagygyűléshez saját drónfelvételeik alapján nagyjából 400 ezren csatlakoztak, miközben "két hónapja azt se tudta senki, hogy ki az a Magyar Péter." Ez válságtünet. Mint mondta, nem rá kíváncsiak az emberek, a kegyelmi ügy volt az utolsó csepp a pohárban.

 

 

"Gazdasági, politikai, jogi, erkölcsi válságban van az ország", a kegyelmi lemondások, meg az ő belépése lett a szikra. Szerinte az egyesület (Legyél a változás!) és a mozgalom (Talpra Magyarok!) is nagyon népszerű, de pártot fölépíteni semmiből nehéz. Most arra koncentrálnak, hogy minél több emberhez eljussanak az országban.

"Ha nincs előrehozott választás – mondjuk ezt ne zárjuk ki – akkor még van két évünk, hogy ezt a mozgalmat felépítsük. Épp időben csináltuk ezt, és a Jóisten ebben segített nekünk." Magyar Péter önmagát nem sorolja a NER-ből kiugrók közé, mert ugyan állami céget (Diákhitel Központ) vezetett, de az nem választott/kinevezett politikai funkció volt. "Az más kérdés, hogy mennyire politikai vagy szakmai alapon nevezik ki a vezetőiket, de állami céget vezetni akkor sem politikusi tevékenység."

Nem számít NER-esekre, nem ezért buzdította őket kiugrásra, hanem azért, hogy kezdjenek dőlni a dominók. Össze lehet őt mosni Mészárossal, Tiborcz-cal, Matolcsy Ádámmal, Száraz Istvánnal, de ezt nevetségesnek nevezi.

Az általa közzétett, a Völner-Schadl-üggyel kapcsolatos hangfelvétel kapcsán azt mondja, ha egy végrehajtóból vádlott, elítélt lesz, a hozzá tartozó végrehajtásokat fel kellene függeszteni, és ki kellene vizsgálni.

"Egy ilyen szintű korrupciós ügynél, amikor ennyi végrehajtó érintett, amikor a végrehajtói kar feje és az igazságügyi miniszter helyettese érintett, az a minimum, hogy kivizsgálom ezeket az ügyeket, és újranyitom vagy leállítom a folyamatban lévő végrehajtásokat. Főleg azokat, ahol kilakoltatásokról van szó."

Magyar Péter azzal egyetért, hogy "a végrehajtás nem lehet profitorientált." Másképpen jár el az, aki érdekelt abban, hogy minél inkább kiszipolyozza az embereket, és másképpen egy állami végrehajtó, akinek ez nem feltétlenül érdeke, tud méltányos lenni.

Magyar Péter a külföldön élő magyarokat egy komplex, sokelemű programmal, illetve olyan országgal csábítaná haza, ahol jó élni. "Nagyon sokan nemcsak a pénz miatt nem jönnek haza, hanem nem akarnak ebben a hangulatban, ebben a megosztottságban élni."

Szerinte ez nagyon-nagyon fontos demográfiai szempontból is, több tízezer gyerek külföldön születik meg, miközben külföldi vendégmunkásokat hozunk az akkugyárakba, meg ide-oda.