„Támogassa
A lényeg

Macron: Orbán tisztességtelen, Havasi: Rosszul emlékszik a francia elnök

16/12/2023 17:57

| Szerző: Klubrádió

Hosszú este volt, nyilván rosszul emlékszik a francia elnök, ugyanis az EU-csúcson Orbán Viktor támogatta a migrációra vonatkozó uniós költségvetési többletpénzt, és most is támogatja - reagált a miniszterelnök sajtófőnöke Emmanuel Macron pénteki szavaira. A francia elnök "tisztességtelennek" nevezte a magyar miniszterelnököt és arra szólította fel, hogy viselkedjen felelősen – Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatban.

Emmanuel Macron az EU-s költségvetést blokkoló lépése miatt tisztességtelennek nevezte Orbán Viktort – erről elsőként az EUrologus számolt be. A francia elnök szerint a magyar miniszterelnök ezzel nemcsak Ukrajna támogatását, hanem több közös európai uniós cél finanszírozását akadályozta meg. Ugyanis 64,6 milliárd eurós költségvetési kiegészítésről egyezett meg az Európai Tanács 26 politikusa pénteken, de végleges döntés Orbán Viktor vétója miatt nem született. A Tanács jövő év elején rendkívüli EU-csúcson folytatja a téma tárgyalását.

"Hosszú este volt, nyilván rosszul emlékszik a francia elnök, ugyanis az EU-csúcson Orbán Viktor támogatta a migrációra vonatkozó uniós költségvetési többletpénzt, és most is támogatja" – így reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Emmanuel Macron pénteki, Orbánt tisztességtelennek nevező szavaira az MTI-ben szombati közleményében.

Ahogy a 444.hu felhívja a figyelmet, Havasi közleménye meglepő módon nem a központi témára, hanem egy másik, a probléma Macron által nem hangsúlyozott részére reagál. A francia elnök egyébként azt is mondta, hogy szeretné, ha Orbán európai módon viselkedne, nem ejtené túszul a csatlakozási folyamatot, majd előremutató lépésnek nevezte Orbán kivonulását a szavazásról.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)