„1%
A lényeg

Lukáts Andor: Le vannak fizetve és kinyalják Orbán bácsi seggét

25/06/2022 09:00

| Szerző: Klubrádió

"Amit Orbán Viktor jelent ebben az országban, az úgy, hogy van, elfogadhatatlan. Katasztrofális" – mondta Lukáts Andor Veiszer Alindának adott interjújában. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező igen kemény szavakkal illette azokat a Fideszben, akik jó állásokat kaptak, "le vannak fizetve", és mindenre azt mondják, hogy zseniális.

Lukáts Andor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező Veiszer Alindának adott interjút, amelyet a Telex szemlézett elsőként. Ebből kiderül, hogy Lukáts arra a kérdésre, milyennek látja ma a világot, úgy válaszolt: „Egyre gyötrelmesebb a világ, egyre gyötrelmesebb itt élni”, beleértve Budapestet is, amelyről azt mondta „őrület ez a hely”. „Semmi nem szól arról, hogy emberek odafigyelnének egymásra, és arra, hogy micsoda szegénység van a világban”.

Az SZFE-n több évig oktatott, az szerinte „csodálatos hely volt”, amiről „nem gondoltam volna, hogy valaha nem fog tetszeni a hatalomnak (…) Nem értettem, hogy juthat eszébe bárkinek, hogy ezek menjenek el innen” – mondta. Innen tért rá az Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos gondolatmenetre:

Lukáts Andor: Amit Orbán Viktor jelent ebben az országban, az úgy, hogy van, elfogadhatatlan. Katasztrofális.

Veiszer Alinda: Egy személyben ő?

LA: Ő egy személyben, és a társasága, a bandája. Életemben nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet Magyarországon. Megtörtént.

VA: De pontosan mi az, amit gyötrelemként él meg? (...)

LA: Az, ahogy kettészakította az országot. Vannak a kedveltek... A kedveltek, becsapottak, abszolút becsapottak. És vannak a... nem tudom, a futók még, vagy nem tudom, mit csinálók még. Nem emberi élet... Például a Fideszben azok a fiatalemberek, akik ott jó állásokat kaptak, azok egyrészt le vannak fizetve, másrészt kinyalják Orbán bácsinak a seggét, és mindenre azt mondják, hogy zseniális és nagyon jó. De ez csak nekik van, és nincs sok millió embernek az élethez való lehetősége.

VA: De most elsősorban szociális dolgokra gondol, vagy arra, mint ami mondjuk az SZFE-vel történt?

LA: Is-is.

Lukáts Andor beszélt Koltai Róberttel véget ért barátságáról és a többi között arról is, hogy hogyan pofozott meg egy politikai alapon kinevezett iskolaigazgatót és hogyan olvasott be a zalaegerszegi színházban a helyi fideszes elitnek. Az interjú ezen a linken tekinthető meg.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)