„Klubrádió
A lényeg

Lettországban terroristaállammá nyilvánították Oroszországot

11/08/2022 14:05

A lett parlament terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot. A lett törvényhozás honlapján közzétett nyilatkozatban azt írták: "az ukrán civilek elleni erőszak célzott népirtással ér fel", a rigai parlament pedig felszólította a nemzetközi közösség hasonlóan gondolkodó tagjait, hogy adjanak hangot véleményüknek.

Tüntetés a szovjet emlékművek eltávolításáért Lettorsz?
 
Tüntetés a szovjet emlékművek eltávolításáért Lettorsz?
 
Riga, 2022. május 20. Tüntetők menete a szovjet emlékművek eltávolítását követelő megmozduláson Rigában 2022. május 20-án. A lett főváros tanácsa ezen a napon elrendelte a monumentális rigai szovjet emlékmű elbontását, és utasította a helyi műemlékeket gondozó hivatalt, hogy szervezze meg a 79 méter magas obeliszk elbontását. MTI/EPA/Toms Kalnins
Fotó: Toms Kalnins
 

 

A lett képviselők szeirnt az orosz csapatok betiltott lőszerekkel gyilkolják a civileket, és "eszközként használják a szenvedést és a megfélemlítést az emberek és az ukrán hadsereg moráljának gyengítésére, valamint az állam működésének ellehetetlenítésére, Ukrajna elfoglalásának érdekében".

A rigai parlament felszólította az Európai Unió országait, ne adjanak ki turistavízumot az orosz és a fehérorosz állampolgároknak, mivel az orosz invázió a minszki rezsim közreműködésével zajlik. Ezért arra kérték a nemzetközi közösséget, hogy ugyanolyan szankciókkal sújtsa Fehéroroszországot, mint Oroszországot.