„Támogassa
A lényeg

Letartóztatták azt a négy börtönőrt, akik a gyanú szerint megvertek egy rabot a tiszalöki börtönben

29/09/2023 18:17

| Szerző: Klubrádió

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint egy kelet-magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben a vagyon elleni erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztését töltő középkorú férfi a figyelmeztetések ellenére ismételten megszegte az intézeti szabályokat.

Hozzátették: ezt észlelte a felügyelet, és két büntetésvégrehajtási dolgozó a fogvatartottal szemben testi kényszert és bilincset alkalmazott. A megalapozott gyanú szerint a felügyelők – később még két társuk is csatlakozott hozzájuk – túllépték a jogszerű intézkedés kereteit és többször megütötték a férfit, akit a mentők eszméletlenül, életveszélyes állapotban vittek kórházba.

A nyomozó ügyészség hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás és életveszélyt okozó testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a büntetés-végrehajtási dolgozókat, akik tagadták a bűncselekmény elkövetését. A főügyészség tájékoztatása szerint a bűncselekmény – a bűnhalmazatra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője közleményében hangsúlyozta, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet elítéli a fogvatartottak bántalmazását.

"Az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok, amelyek ellen minden rendelkezésükre álló eszközzel fellépnek " – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtási szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy munkatársai még a legkevésbé együttműködő, verbális vagy akár fizikai agressziót tanúsító fogvatartottaknál is higgadtan, jogszerűen és szakszerűen intézkedjenek. Hozzátette: a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben történt rendkívüli eseménnyel kapcsolatban a börtön a szükséges intézkedéseket megtette, az intézet parancsnoka az érintett dolgozókkal szemben fegyelmi eljárást rendelt el, és felmentette őket szolgálati beosztásukból.

A borítókép illusztráció.