„Klubrádió
A lényeg

Lehet népszavazást tartani a Fudan-egyetemről és az álláskeresési járadékról

8/12/2021 19:18

| Szerző: Klubrádió

A Kúria jóváhagyta Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezését, így napokon belül elindul az aláírásgyűjtés a Fudan Egyetem megakadályozását és az álláskeresési járadék 9 hónapra visszaemelését célzó kérdésben. Ha az év végéig összejön a kérdésenként 200 ezer aláírás, a választással és a kormány által gyermekvédelminek nevezett referendummal együtt ezekről is lenne népszavazás.

A Fudan-törvény eltörléséről, és az álláskeresési járadék 9 hónapra emeléséről szóló beadványokat bár korábban a választási bizottság jóváhagyta, a döntést azonban többen megtámadták, köztük Volner János volt jobbikos és mihazánkos, több esetben a Fidesszel együttműködő képviselő pártja is. A Kúria viszont szerdán kimondta, hogy a két kérdésben lehet népszavazást tartani.

A két kérdés így szól:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

2021. december 08. A lényeg / részlet, Karácsony Gergely (21.12.08.)
00:49
00:00

Karácsony Gergely a döntés után Márki-Zay Péterrel tartott közös tájékoztatón közölte: az ellenzék a napokban aláírásgyűjtésbe kezd. A főpolgármester hangsúlyozta, fontos, hogy az ellenzéki szavazók leadjanak a kérdésre még idén 200 ezer támogató aláírást. Karácsony úgy véli, az ismételt aláírásgyűjtés arra is jó alkalom, hogy az ellenzék ismét az utcára vonuljon, és szervezett módon erőt mutasson.

2021. december 08. A lényeg / részlet, Márki-Zay Péter (21.12.08.)
00:38
00:00

Mozgósításra szólította fel Márki-Zay Péter az ellenzéki képviselőjelölteket. A miniszterelnök-jelölt szerint mindent meg kell tenni az ünnepek ellenére is azért, hogy a két népszavazási kérdés a jövő évi parlamenti választáson a szavazólapokra kerülhessen.