„1%
A lényeg

A szankciók miatt csak légzsák és ABS nélküli autókat gyárthatnak Oroszországban

17/05/2022 12:00

| Szerző: Klubrádió

Oroszország engedélyezte az Euro 0-s besorolású autók egyszerűsített modelljeinek, valamint a légzsákok, blokkolásgátló (ABS), dinamikus stabilizáló rendszer (ESP) és más, a szankciók miatt nem elérhető, életmentő rendszerek nélküli autók gyártását. Az erről szóló rendeletet Mihail Misusztyin miniszterelnök írta alá, és 2023. február 1-jéig érvényes. Szakértők valószínűsítik, hogy az autótulajdonosok maguk fogják beszerezni a légzsákokat, ugyanis az összes Oroszországban gyártott autó két légzsákkal van felszerelve – írja a 444.hu.

Szergej Aszlanian autóipari szakértő az orosz Insidernek azt mondta, hogy az Euro 0-s besorolás karburátoros autókat jelent, de már nincsenek karburátoros üzemek, a Dimitrovgrádi Autóaggregátumgyár is bezárt, ami karburátorokat szállított a Zsiguli, a Moszkvics és a Volga számára – írja a portál.

Szerinte ezek az egyszerűsített modellek körülbelül egy lovasszekérrel érnek fel: "Külsőre talán modernnek tűnnek, de (...) majd meglátjuk, mi lesz a motorháztető alatt. Nem rendelkezik majd életmentő rendszerekkel. (...) Az olyan dolgok, mint az ABS és az ESP nagyon fontosak, és sok országban nem véletlenül kötelezőek”.

ZsiguliZsiguli