„Klubrádió
A lényeg

Lázárék szerint a “brüsszeli szankciók" miatt jegelik a Galvani hidat

10/11/2022 20:06

| Szerző: Klubrádió

"Tényleges megvalósításáról csak a későbbiekben fog döntés születni" – válaszolta a Galvani híddal kapcsolatos ellenzéki kérdésre Csepreghy Nándor, aki Lázár János helyettese az Építési és Beruházási Minisztériumban.

Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője nyújtott be írásbeli kérdést "Megépül-e a Galvani híd" címmel.

Csepreghy Nándor államtitkár válaszában azt írta, hogy "Mint ahogy azzal Ön is tisztában van, egy ilyen nagyságrendű beruházás jelentős költségvetési hatásokkal bír, a hibás brüsszeli szankciós poltika miatt jelenleg azonban költségvetési tartalékot kell képezni". Majd úgy folytatta: "Éppen ezért tehát, bár a beruházás előkészítése folyamatban van, a tényleges megvalósításáról csak a későbbiekben fog döntés születni".

A Galvani híd eredetileg a kormány olimpiai terveiben volt benne, de 2017-ben Budapest akkori főpolgármestere, Tarlós István a beruházás leállítását kérte, és leállították a nyomvonal tervezését. Az új Duna-híd gondolata 2018-ban éledt újjá, akkor azzal, hogy ezzel enyhítsék a Belváros forgalmát, látványtervek is készültek. A hídhoz kapcsolódó pesti úthálózat tervezett nyomvonala azonban civil tiltakozásokat szült, miután kiderült, hogy sok fát kellene kivágni miatta a Határ úti Kiserdőben – összegzi a hvg.hu.

A Klubrádió Utcafront című műsorában is volt vita a Galvani hídról.