„Klubrádió
A lényeg

Lázár vizsgálja, hogy fel kell-e újítani a Parlamentet

3/11/2022 11:00

| Szerző: Klubrádió

A tervezőmunkára a kormány eddig 457 millió forintot utalt ki a 2023-as költségvetésből. Lázár János építési és beruházási miniszter pedig az esetleges felújítás költségigényét határozhatja meg.

Meg kell vizsgálni, átépítésre szorul-e az Országház, szükséges-e "a több mint 120 éve gyakorlatilag megszakítás nélkül használt épület átfogó belső rekonstrukciója" – jelent meg szerda este a kormányhatározat. A vizsgálatra Lázár János építési és beruházási minisztert jelölték ki – írja a hvg.hu.

A politikusnak erről beruházási tervet kell készítenie, amelyben az épületgépészeti, villamossági, biztonsági, épületfelügyeleti, tűzvédelmi elvárásokat számításba véve a fejlesztési lehetőségeket felsorolva meg kell meghatároznia az esetleges felújítás költségigényét.

Az egész Kossuth térért felelős Steindl Imre Program Nonprofit Zrt.-nek 2023. május 31-ig javaslatot kell készítenie arra is, hogy a beruházás idején a törvényhozásnak ideiglenesen el kell-e költöznie. Javaslat kell arra is, hogy a Szent Koronát a biztonsági és műtárgyvédelmi követelményeknek megfelelően úgy helyezzék el, hogy „lehetőség szerint továbbra is látogatható legyen”.

Szintén gondolkodni kell az Országházban található műkincsek és műtárgyak felújításának és a beruházás idejére való átmeneti kiköltöztetésének szükségességéről, „e körben Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének a kiemelt nemzeti emlékhelyen való ideiglenes vagy végleges, szabadon látogatható elhelyezéséről”.

A tervezőmunkára a kormány eddig 457 millió forintot utalt ki a 2023-as költségvetésből, és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a programot.