„Klubrádió
A lényeg

Lázár minisztériuma szinte az összes alá tartozó céget megszünteti

12/08/2022 11:57

| Szerző: Klubrádió

Az alkalmazottak túlnyomó részét új státuszban tovább foglalkoztatná a minisztérium. 

A Lázár János által vezetett Építési és Beruházási Minisztériumban arról döntöttek, hogy felszámolják a tárca alá tartozó nagy állami vállalatok többségét. Már 2023-tól megszűnik az összes nagy állami cég, ami szervezetileg a minisztérium alá tartozott – írta a telex.

A megszüntetett cégek között olyan, az elmúlt években fontos feladatokat ellátó cégek vannak, mint

  • az útépítéseket kivitelező NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.,
  • a stadionokat fenntartó BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt,
  • a Steindl Imre Program Kft.
  • és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő Kft.

Kivételt jelent a Magyar Közút, mert az ottani feladatok jó része (úthálózati nagyberuházások kivitelezése, közúthálózat karbantartása) és a több mint 6500 fős dolgozói állomány nem olvasztható be a minisztériumba, továbbá az olyan projektcégek is, amelyek egy konkrét feladat menedzselésére jöttek létre, ilyen például a Fertő tavi beruházást lebonyolító társaság.

Az önállóan működő társaságok beszántását a portál forrása a párhuzamosságok megszüntetésével indokolja, ami nem azt jelenti, hogy szélnek eresztik a nagyjából kétezer alkalmazottat, túlnyomó részüket új státuszban tovább foglalkoztatná a minisztérium. A megszűnő beruházásokról a névtelenségét kérő forrás elmondta, hogy a minisztériumi munka még nincs abban a fázisban, hogy ki lehessen jelenteni, mely beruházások kerülnek előre vagy hátra a fontossági listán.