„Klubrádió
A lényeg

Lázár János átment ellenzékibe, felszóllította a kormány, hogy egy büdös fillért ne adjon

21/10/2021 13:50

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Legalábbis Jámbor András fővárosi ellenzéki politikus azt javasolta a volt csúcsminiszternek, hogy tárjen át az ellenzéki oldalra, miután lázár János egy olyan videót tett ki a makói Continental gumigyár elől bejelentkezve, amiben gyakorlatilag minden munkavállaló-ellenes bűnt felrótt a cégnek. A makúi Continentalnál több száz (200+300) fős leépítés zajlik. Makó Lázár választókörzete, a Continental pedig a megye legnagyobb munkaadója.

Lázár a gyár előtt állva sorolja a Continental bűneit a munkavállalók kizsákmányolását, kihasználását, hogy a kormánytól kapott támogatásokat és adókedvezményeket a cég felvette, de mégis ahelyett, hogy munkát adna, rengeteg embert elbocsátott: "a kormány az adófizetők pénzéből folyamatosan gigantikus támogatásban részesítette a vállalatot azért, hogy megmentse a munkahelyeket és támogassa a munkavállalókat és, hogy ipar fejlődjön ebben a városban".

A fideszes képviselő felháborítónak nevezte, hogy visszaélve az adófizetők bizalmával visszaélve becsapta a cég a kormányt, becsapták a makóiakat a munkavállalóikat. Lázár szerint ehhez képest „leépítik a céget, terrorizálják a munkavállalókat, fenyegetik folyamatosan az itt dolgozókat”.

Lázár ezért három dolgot kér a kormánytól: hogy a Continental csoport magyarországi érdekeltségei "egy büdös fillért ne kapjanak a kormánytól". Valamint, hogy a korábban adott támogatásokat vizsgálják ki, hogy becsapták-e az államot. Harmadik kérése, hogy minden elbocsátott ember kapjon támogatást.

Ehhez képest Jámbor András a fejére olvasta Lázárnak, hogy mindez azért alakulhatott így, mert a kormány eddig egyszer sem vette figyelembe a munkavállalók érdekeit, akkor sem, amikor ezek a cégek idetelepültek.

 

"Az van János, hogy ti építettetek egy olyan országot, ahol meg lehet csinálni a dolgozókkal, ahogy most a makói Continentalnál megcsinálják, hogy szétverik a szakszervezetet, hogy megpróbálják ellehetetleníteni a sztrájkot, hogy kirúgják a sztrájkoló munkásokat, hogy megpróbálják őket linknek beállítani, hogy mentális hadviselést folytatnak ellenük. És a te pártod, a te kormányod nem tesz ez ellen semmit!" - írta, majd felszólította, hogy inkább álljon át, és a szakszervezetekkel együtt nyújtson be egy új Munka törvénykönyvét, majd mondjon le.