„Klubrádió
A lényeg

Lázár felügyeli az autópálya-koncessziót

6/10/2022 10:24

| Szerző: Klubrádió

Az építési és beruházási miniszter Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől veszi át a feladatot. Hatáskörében a már megkötött szerződéseket is ellenőrzi.

Szerda este jelent meg egy kormányrendelet, amely szerint csütörtöktől Lázár János gyakorolja "az országos közutak és műtárgyaik létrehozására és működtetésére vonatkozó koncessziós szerződésekkel összefüggésben az államot megillető valamennyi jogot és kötelezettséget, így különösen a szerződés teljesítésével, végrehajtásával kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket, ennek keretében elvégzi a koncessziós szerződésekben rögzített gyakorisággal az üzemeltetési és karbantartási tevékenységek ellenőrzését is" – írja a hvg.hu.

A Klubrádió is beszámolt arról, hogy a Mészáros Lőrinc és Szíj László érdekeltségei nyerték el a 35 évre szóló koncessziót. Lázár a már megkötött szerződéseket is felügyeli.

A kormánytagok hatáskörét meghatározó jogszabály szerint a Nemzeti Koncessziós Irodát irányító miniszterelnöki kabinetfőnök joga általában a koncessziós beszerzési eljárások lefolytatása és az eljárás eredményéről szóló döntés meghozatala, a szerződés megkötése. Ezek a lépések az autópályáknál már megtörténtek. Vagyis bár 2015-ben komoly ellentétek voltak Rogán Antal és Lázár János között, itt most nem Rogántól vettek el feladatot Lázár javára, hanem Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől. Ugyanis az ő hatásköréről mondta eddig a rendelet, hogy egyebek mellett a koncessziós szerződéseket is vizsgálja és ellenőrzi. Az autópályákra vonatkozóan ez került át Lázár Jánoshoz – írja a portál.