„Klubrádió
A lényeg

Lavrov gépét nem engedték be Bulgáriába

30/11/2023 12:15

| Szerző: Klubrádió

A bolgár kormány megtagadta, hogy az orosz gép használhassa a bolgár légteret, amennyiben a repülőn az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova is utazik. A szkopjei EBESZ-csúcson részt vesz a Lavrovval való találkozás lehetőségét rendszerint el nem mulasztó Szijjártó Péter.

Több mint öt órán át tartó, mintegy négyezer kilométeres repülőút után megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozására Szkopjéba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – írja a hvg.hu.

A portál az északmacedón Vesti.mk beszámolója alapján arról számolt be, hogy az orosz diplomácia vezetőjének azért kellett ekkora utat megtennie, mert a korábbi tervekkel ellentétben a gép nem Bulgária, hanem Törökország és Görögország felett haladva érte el Észak-Macedóniát. Ennek oka, hogy végül a bolgár kormány megtagadta, hogy az orosz gép használhassa a bolgár légteret, amennyiben a repülőn az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova is utazik. A tájékoztatás szerint a légtér használatát csak Szergej Lavrovnak és küldöttségének engedélyezték volna.

Az EBESZ szkopjei találkozóján több mint ötven ország diplomáciai vezetői vesznek részt, többen azonban bojkottálták a találkozót éppen azért, mert Szergej Lavrov bejelentette részvételi szándékát. Egyebek mellett Ukrajna, Észtország, Lettország és Litvánia külügyminisztere mondta le a látogatást, Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere viszont szerda este egy villámlátogatás erejéig megállt az észak-macedón fővárosban, mielőtt továbbutazott Izraelbe.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, valamint David Cameron brit külügyminiszter szintén csak a szerda esti informális vacsorán vett részt, és még Szergej Lavrov érkezése előtt elhagyta Szkopjét.

Észak-Macedónia december 31-ig tölti be az EBESZ soros elnöki tisztségét.

A távozó uniós vezető, meg a brit, illetve amerikai külügyminiszterek, továbbá a bojkottot hirdetett lengyel és balti politikusok helyett részt vesz azonban az EBESZ-csúcson a Lavrovval való találkozás lehetőségét rendszerint el nem mulasztó Szijjártó Péter – írta a hvg.hu.