„1%
A lényeg

Kutyapárt: nem lesz népszavazás az óvodások nem létező nemátalakító műtétjéről

22/10/2021 16:07

| Szerző: Klubrádió

A Kúria megtagadja a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését beadványuk alapján – közölte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt péntek délután a Facebookon.

A kormány egyik értelmetlen kérdéséről már biztosan nem lesz népszavazás – írta az MKKP. Úgy tűnik, volt értelme megtámadni a kormány népszavazási kérdéseit. Eddig egyik beadványukról született döntés, itt nekik adott igazat a Kúria – közölték.

"A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 16/2021. számú határozatát megváltoztatja, és a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadja" – idézték az indoklásból ezt a részt.

2021. október 22. A lényeg - részlet 21.10.22. Kovács Gergely a Kúria döntéséről
00:54
00:00

Kovács Gergely, az MKKP elnöke a Klubrádiónak azt mondta, remélhetőleg a többi kérdés is hasonló sorsra jut. Amennyire tudta értelmezni, két problémája volt a Kúriának. Ha az igenek kerülnének túlsúlyba, akkor minden gyereknek korlátok nélkül elérhetővé válnának a nemváltó műtétek, ami elég szürreális helyzet lenne. Ha nemek kerülnének többségbe, akkor a gyerekek önrendelkezése sérülne, mert vannak olyan esetek, amikor szükség van ilyen kialakító műtétekre. Hozzátette: örül annak, hogy a Kúria ebben az esetben szakmai döntést hozott. Ha a többi kérdésnél is hasonló lesz a testület álláspontja, akkor nem tudnak kampányolni az érvénytelen szavazás mellett, pedig azt szerették volna – jegyezte meg.

A másik néggyel együtt ez a kérdés is átment a Nemzeti Választási Bizottságon még július végén, alig pár nappal azután, hogy bejelentették a kormány népszavazási szándékát. Ezek a további kérdések:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?