„Klubrádió

Kúria: Mészáros Lőrinc közszereplő

22/01/2021 19:34

A legfőbb bírói fórum is kimondta, hogy Mészáros Lőrinc a gazdasági tevékenysége kapcsán közszereplőnek minősül. A Kúria döntése egy másfél éves vitát zár le. A milliárdos üzletember egy akkor megjelent cikk miatt ment perre, és a mostani döntéssel épp ellenkező ítélet akart elérni.

Mészáros Lőrinc a gazdasági tevékenysége kapcsán közszereplőnek minősül, vagyis „a gazdasági életben betöltött szerepét illetően a személyével kapcsolatban a véleménynyilvánítás lehetőségei az átlagosnál jóval tágabbak” – így döntött a Kúria a Válasz Online és a vállalkozó közötti perben, amiről a Telex is beszámolt.

Az újság 2019 nyarán írt cikket Ránk küldték Mészáros Lőrinc embereit: viszik a Heti Válasz-hagyatékot címmel, a cikkben szereplő állítás miatt a volt felcsúti polgármester pedig beperelte őket.

Mészáros azt kifogásolta, hogy szerinte a Válasz Online igaztalanul keverte bele a nevét a Heti Válasz bezárásának történetébe. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a cikkben felsorolt információk elég alapot biztosítottak ahhoz, hogy az újság azt írja, a Heti Válasz Mészáros érdekkörébe került.

A per végül a Kúriáig jutott, miután a milliárdos vállalkozó ügyvédei kérelmet nyújtottak be azért, hogy a Legfelsőbb Bíróság vizsgálja felül a Fővárosi Ítélőtábla korábban hozott ítéletét. A jogerős ítéletet azonban a Kúria is hatályában tartotta.

Megnyílt a Kokas Ignác hagyatékát bemutató Felcsúti Képt?
 
 Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Kokas Ignác festőművész műveit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepségén 2019. szeptember 28-án. A kiállítóhely a Váli-völgyben született, ott felnövő Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művész hagyatékának jelentős részét mutatja be. MTI/Bodnár Boglárka