„Támogassa
A lényeg

Közel 500-an demonstráltak a mosonmagyaróvári kórház előtt

22/09/2023 08:47

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó László, az orvosi kamara megyei elnöke betapasztott szájjal jelezte, a kórház dolgozói nem beszélhetnek a helyzetről.

A kiüresedő mosonmagyaróvári Karolina Kórház ügye jókora vihart kavar az elmúlt időszakban a városban és a kistérségben. Az egynapos sebészeti beavatkozásokkal ugyanis Csornára vagy Kapuvárra kell menni, a többnapos ellátást igénylő esetekkel Sopronba, Győrbe, Csornára, Kapuvárra, Sopronba. Ráadásul márciustól csak hétfő reggeltől péntek délutánig működött a szülészet, a nőgyógyászat és a gyermekgyógyászat (azóta minden héten szombatig maradhatnak itt a betegek). Emiatt civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult, tiltakoztak „a kórház működését ellehetetlenítő, alkotmányos alapjogot sértő egészségügyi ellátási rend ellen. Kérték, hogy az erre jogosult állami szervek állítsák vissza a Karolina Kórház városi kórházi státuszából eredő működési rendjét” – írja a Telex.

Szijjártó László, az orvosi kamara megyei elnöke betapasztott szájjal jelezte, a kórház dolgozói nem beszélhetnek a helyzetről. Októbertől több funkció visszaállhat az intézményben, de nem látszik mögötte a finanszírozás.

A fideszes polgármester, Árvay István sem volt elégedett az intézmény működésével, a kórház főigazgatója szerint azonban a szakemberek száma határozza meg, hogy tudnak-e minden szakterületen 0–24 órában ellátást nyújtani.