„Klubrádió
A lényeg

Közbeszerzés Mészárostól Mészárosnak

19/03/2024 07:58

| Szerző: Klubrádió

Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte Mészáros Lőrinc másik cégének közbeszerzését.

Mészáros Lőrinc cége, az OPTESZ OPUS Zrt. kénytelen volt közbeszerzést kiírni, mivel közszolgáltatást nyújt. A két energetikai szereplőnek, az OPUS Tigáz Zrt.-nek és az OPUS Titász Zrt.-nek a működését támogató tevékenységeket koordináló OPTESZ „Gépjárművek tartós bérlete és szolgáltatásai” tárggyal írt ki közbeszerzést. A tendert Mészáros Lőrinc egyik cége, a Mészáros M1 Kft. nyerte el – írta meg az Átlátszó.

Azt nem lehet tudni, hogy az OPTESZ pontosan hány céget hívott meg az ajánlattételre, de végül hárman jelezték részvételi szándékukat:

  • a Mészáros M1 Autókereskedő Kft.,
  • a Mercarius Flottakezelő Kft.
  • és a MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft.

Az utóbbit kizárták, miután a jelentkezési határidőt 17 másodperccel lekéste. A Mészáros M1 2,5 milliárd forintos, a Mercarius 2,58 milliárdos ajánlatot tett, így az előbbi nyert.

A kiírásban rendkívül rövid a szállítási idő: 30-as súllyal szerepelt a 100-as értékelési skálán. A portál közbeszerzési szakértője azt mondta, még nem találkozott ennyire felsúlyozott szállítási idővel. A közbeszerzés kiírója gyanúsan specifikus referenciát is kért a résztvevőktől: 95 autó tartós bérletét, "amely során autómentésnél a legközelebbi telephelyen az autó kiürítésének, átrakodásának lehetősége is biztosított volt".

A lap bejelentést tett a Közbeszerzési Hatóságnál, hogy az megállapítsa, fennálltak-e versenykorlátozó közbeszerzési feltételek, illetve fennáll-e az érintett cégeknél az összeférhetetlenség.