„Klubrádió
A lényeg

Kövér László szerint az EU jövőjéről szóló vita arról szól, hogy hogyan legyünk csicskásai az Egyesült Államoknak

7/07/2022 08:06

| Szerző: Klubrádió

Az Országgyűlés elnöke a felvidéki Martoson tartott Esterházy Közéleti Tábor nyitó fórumán arról beszélt, hogy "az EU jövöjéről szóló viták mögötti törekvések nem arról szólnak, hogy mi legyen az EU szerkezete vagy, hogy miképpen tudjon Európa megfelelni a kihívásoknak, hanem arról, hogyan helyezkedjen el Európa úgy, hogy az Amerikának megfeleljen”.

"A vita arról szól, hogy hogyan legyünk csicskásai, kisegítő hadai annak az Egyesült Államoknak, amely azzal a kihívással küszködik, hogy nem lesz a világ egypólusú, hanem abba az irányba halad, hogy több hatalmi központ alakul ki" – mondta Kövér, és hozzátette, hogy a kérdés, ami majd az emberiség jövőjét is el fogja dönti, az lesz, hogy ezek között a hatalmi központok között a kooperáció vagy a versengés dominál majd.

Az Országgyűlés plenáris ülése
MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

A házelnök kijelentette: "a Ferenc pápa által is kiprovokáltnak minősített ukrajnai háborúnak a valódi oka nem Donbaszban, nem az Ukrajna és Oroszország közötti feszültségekben keresendő, hanem abban a második világháború után kimondott amerikai stratégiában, miszerint Amerikát benn, Oroszországot kinn, Németországot pedig lent kell tartani”. Szerinte az előállt helyzetnek az az oka, hogy "az Egyesült Államok vészesen közeledik ahhoz, hogy elveszíti a világ első számú hatalma címet, mivel Kína belátható időn belül gazdasági értelemben is lekörözi. (...) Van egy amerikai rémálom, amely az, hogy Portugáliától Kelet-Ázsiáig egy egységes gazdasági térség jön létre, ahol a benne lévők szabadkereskedelmi térségként létrehozzák a világ gazdasági központját”.

A szándék kétségkívül az, hogy Európát le lehessen választani erről a gazdasági térségről, amelynek a törésvonala Oroszország és a tőle nyugatabbra eső területek között húzódik – állítja Kövér László.

(via 24.hu)