„Klubrádió
A lényeg

Kövér: A tisztességes pedagógus nem a fizetésétől függ

4/10/2022 07:18

Szükség van a pedagógusok béremelésére, azonban a tanárok és az oktatás helyzetét hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni, mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a HírTv hétfő esti műsorában. A házelnök szerint béremelésre szükség van, jelenlegi bérük ahhoz a munkához és felelősséghez képest, ami terheli és kötelezi őket, nem méltányos.

Mivel a gyermekek jövője múlik az oktatási rendszeren, hosszú távú stratégiai kérdésként kell szem előtt tartani, hogyan lehet az iskolarendszert és a pedagógusbéreket is olyan állapotba hozni, hogy ne legyen ok az aggodalomra, mondta. Kövér megjegyezte, hogy szerinte a bérezés az oktatás színvonalával rövid távon nem függ össze, hiszen a tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket, írja a 24.hu.

Azt is mondta, hogy 2010 után a rendvédelmisek és a pedagógusok voltak az elsők, akiknek a Fidesz-KDNP kormány jelentős mértékben emelte meg a bérét.  A vita szerinte abban van, hogy hogyan, milyen ütemezéssel és feltételek mellett tudják végre egyszer és mindenkorra mindenki számára megnyugtató módon megváltoztatni a helyzetet. És Kövér szerint az biztos, hogy ezen semmiféle sztrájk nem fog változtatni, míg a polgári engedetlenség a gyerekek rovására történik, hiszen ők olyankor nem kapnak oktatást, így ez a tiltakozás szerinte nem is a gyerekekről, hanem a tiltakozás mögött lévő politikai háttérről szól, írja a 444.