„Klubrádió
A lényeg

Korrupcióval vádolnak egy volt ügyészt, aki nyomozott a Simonka-ügyben is

26/10/2022 19:35

| Szerző: Klubrádió

Korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egy befolyásos ügyvéd ellen, aki a vádak szerint még ügyészként csúszópénzért cserébe adott át információkat különböző eljárások érintettjeinek – közölte a Magyar Nemzet az ügyészség tájékoztatása alapján.

A cikk szerint a jogászt – aki korábban több ügyészségen, köztük a KNYF-en dolgozott nyomozó ügyészként – még tavasszal vették őrizetbe, majd tartóztatták le. A lap értesülései szerint a jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló ügyvéd azért került célkeresztbe, mert egy országosan ismert büntetőügy egyik érintettje – alkukötés reményében – terhelő vallomást tett rá.

Mint a cikkben írják, az ügy érdekessége, hogy az ügyvéd, aki ellen vádat emeltek, ügyészként éppen a hivatalos személyek által elkövetett korrupciós bűncselekmények és nagy gazdasági bűnügyekkel összefüggésben nyomozott. Fő szakterülete volt a vesztegetés, befolyással üzérkedés és a költségvetési csalás is. A vádlott 2016. és 2017. között másfél éven át ügyészként részt vett a Központi Nyomozó Főügyészségen költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Simonka György volt országgyűlési képviselő és társai ellen indult bűnügy nyomozásában – írta az ügyészség.

Közölték, a volt ügyész és három társa ellen több rendbeli minősített hivatali vesztegetés elfogadása, minősített befolyással üzérkedés, valamint hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. A vádlott a korrupciós bűncselekmények elkövetése révén legalább 63 és fél millió forint jogtalan előnyt szerzett.

Vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben beismerés esetére 8 év szabadságvesztésre, kilencmillió forint pénzbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, valamint a beismeréstől függetlenül végleges hatályú jogászi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltásra és az átvett jogtalan előnynek megfelelő összegű vagyonelkobzásra tett indítványt.

(Kiemelt képünkön Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő, fotó: MTI/Rosta Tibor)