„Klubrádió

Kormányinfó: Szombaton kinyithatnak a teraszok, a kijárási korlátozás este 11-re módosul, a börtönökben a következő hetekben kezdik az oltást

22/04/2021 11:46

| Szerző: Klubrádió

Valószínűleg holnap (pénteken) elérjük a 3,5 millió beoltottat, ezért a tervek szerint szombaton nyithatnak a teraszok, mondta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón, ahol továbbra sem lehetett élőben kérdezni, az írásban beküldött kérdésekből szelektáltak.

A teraszok a boltokhoz hasonlóan fél 10-ig lehetnek majd nyitva, a kijárási tilalom 11 órára módosul. Függetlenül attól, hogy mikor nyithatnak meg az éttermek belső terei, a májusi bértámogatás mindenképp jár a szektornak.

Jövő héten a 4 milliós és a 4,5 milliós átoltottságot is elérhetjük, az ehhez társított lazításokról Orbán Viktor fog beszámolni a napokban. Gulyás szerint a társadalmi immunitáshoz 6 millióra van szükség. Aki most regisztrál, 1-2 héten belül megkaphatja az oltást. Elismételte a szerdai bejelentést, miszerint 70 ezren online foglalhatnak időpontot jövő hétre. Ha beválik a rendszer, később is használni fogják.

A kormány szerint helyes döntés volt hétfőn megnyitni az óvodákat és az iskolák alsó tagozatait. Az óvodások 60, az iskolások 75 százaléka jelent meg aznap, azóta egyre növekszik ez az arány. 

A veszélyhelyzet meghosszabbítására kizárólag azért van szükség, hogy biztosított legyen az ország cselekvőképessége és védekezőképessége, mondta. A korábbi kritikákra tekintettel van határideje: az őszi ülésszak kezdetét követő 15. nap, mivel nyáron nem ülésezik a parlament.

Gulyás múlt héten többször utalt olyan kutatási eredményekre, amelyek a Magyarországon beadott vakcinák hatékonyságát, az általuk kiváltott immunválasz mértékét mérik. Azt mondta, minden kutatás eredményét nyilvánosságra fogják hozni, de az eddigi adatok alapján „a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb”. Nem pontosította, ez mit jelent. De korábban elismételte, amit múlt héten: alig több mint egy százaléka betegszik meg azoknak, ideértve a legenyhébb tüneteket is, akiket bármivel beoltottak. Nem tudni, hogyan mérik ezt.

Gulyás elárulta, hogy jelenleg egy 18 év alatti gyermek van lélegeztetőgépen, a börtönökben pedig a következő hetekben kezdik az oltást.

A Telex felvetette, hogy több háziorvos azt tapasztalja, egyre nehezebb jelentkezőt találni a Sinopharm-oltásokra. Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy ez lassíthatja az oltást, Gulyás azzal a váddal reagált, hogy hirdetési érdekekből tesznek fel ilyen kérdést.

A tervek szerint már jövő héten oltanak a hétvégén érkező 600 ezer adag Sinopharm-vakcinával. Az Infostart megkérdezte, ezek szerint lemondtak-e a szokásos vizsgálatról, amit a beérkező vakcinaadagokon szoktak elvégezni. Gulyás szerint továbbra is alaposan megvizsgálják a vakcinákat, de nem mondta, ez most miért lehetséges ilyen rövid idő alatt. 

Az RTL Klub megkérdezte, terveznek-e az osztrákokhoz hasonlóan széles körű tesztelést. Gulyás szerint „Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég oltóanyag”, és „nem a teszt, hanem az oltás a megoldás”. (A magyarországinál sokkal nagyobb átoltottsággal rendelkező britek széles körű tesztelést kapcsoltak a nyitáshoz. Ezt látni más, kisebb átoltottságú országokban is. A kormánynak tanácsot adó elemzőcsapat szakértője szerint is többet kellene tesztelni.) 

Gulyás szerint valótlan, hogy a lélegeztetőgépek minősége ne lenne megfelelő. Konkrét választ viszont nem adott arra a kérdésre, hogy hány darab olyan típusú gépet vásárolt a magyar állam, ami szarajevói orvosok szerint ott hozzájárulhatott a magas halálozási arányhoz. 

A Fudan Egyetemről azt mondta, a felsőoktatás színvonalának emelése a cél, de úgy tűnik, a főváros vezetésében „Soros György egyetemén kívül semmilyen külföldi egyetemet nem támogatnak”. (Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester helyi népszavazást kezdeményez az egyetemről. A magyar felsőoktatás kínai hitelből készülő óriásberuházását a kormány már oda is ígérte egy kínai cégnek.)

Gulyás szerint az egyetem és a diákváros azért került Fürjes Balázs kormánybiztostól Palkovics miniszterhez, mert ő tárgyal a Fudannal, ezért észszerűbb volt a projektet egy az egyben hozzá irányítani. Azt mondta, a diákvárosban nemcsak a Fudan hallgatói lakhatnak majd. Azt mondta, Fürjes eddig is tervezésben, előkészítésben vett részt, és a napokban fontos fővárosi fejlesztések kerülnek majd hozzá.

Csehország kérésének megfelelően Magyarország is kiutasít-e orosz diplomatákat? - kérdezte az RTL Klub. Gulyás válasza alapján nem. Annyit mondott: uniós és visegrádi keretek közt is kifejezték szolidaritásukat Csehország felé

Ukrajnáról és Oroszországról azt mondta, a magyar kormány szolidaritást vállalt Ukrajnával a Krím orosz annexiója idején, és elítélték az orosz agressziót. Ukrajnával viszont rossz a viszony, mert semmibe veszik a határon túli magyarok anyanyelvi oktatáshoz való jogát. Arra a kérdésre nem válaszolt, Orbán Viktor találkozik-e az ukrán miniszterelnökkel – foglalta össze röviden a 444.hu a kormányinfón elhangzottakat.