„Támogassa
A lényeg

Kislányával utazó ukrán nőt vádolnak az oroszok a Dugina-merénylet elkövetésével

22/08/2022 16:54

Az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Darja Dugina orosz propagandista meggyilkolásával.

Az FSZB szerint az 1979-es születésű Vovk július 23-án érkezett Oroszországba 2010-es születésű lányával, Szofija Sabannal, és abban a házban bérelt lakást Moszkvában, ahol Dugina lakott, hogy kémkedjen kiszemelt áldozata után – írta a TASS.

Az orosz biztonsági szolgálat azt állította, hogy az ukrán nő által használt Mini Cooperen oroszországi belépéskor a donyecki szakadár köztársaság rendszáma volt, amit később kazah, az ország elhagyásakor pedig ukrán rendszámra cserélt le.

Max Seddon azt írja, hogy a Kreml-közeli média közzétette Natalja Vovk személyi igazolványát, ami a nőt az ukrán szélsőjobboldali Azov zászlóalj tagjaként azonosítja. "Nem a legkézenfekvőbb dolog, amit magaddal vinnél, ha autómerényletet tervezel Oroszországban" – írja a Financial Times moszkvai irodájának a vezetője.

Az FSZB szerint a gyanúsított Észtország felé menekült 12 éves lányával.

Szombaton autóba rejtett pokolgép végzett Darja Duginával. A "Putyin agyaként" ismert orosz filozófus, Alekszandr Dugin lehetett a támadás célpontja, azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, és külön utazott lányától, így az autóba rejtett bomba kizárólag a 29 éves újságírót gyilkolta meg.

(Forrás: TASS, 444)