„Klubrádió
A lényeg

Kirill pátriárka bizalmasával is találkozott a pápa Budapesten

29/04/2023 16:43

| Szerző: Klubrádió

Ferenc pápa szombati programjában volt egy magánfogadás is, amikor Ilarion Alfejevvel találkozott. A moszkvai patriarkátus külső egyházi kapcsolatokért felelős korábbi vezetőjét Kirill pátriárka bizalmi emberének tartják, húsz percen át  beszélgettek.

Ma délelőtt a pápa magánlátogatást tett a XII. kerületi Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában, ahol vak gyerekekkel találkozott. Ezután a VII. kerületi Rózsák terére ment, ahol az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban találkozott ukrán, szíriai, afgán, szudáni, iráni, iraki és pakisztáni menekültekkel. A pápa megköszönte az egyháznak az ukrajnai menekültek befogadását. 

Ferenc pápa ott elhangzott beszédéből idézünk: "Nem elég csak kenyeret adni, ami a gyomrot táplálja, hanem az ember szívét is táplálni kell! A tevékeny szeretet nem pusztán anyagi és szociális segítségnyújtás, hanem az egész emberre figyel, és Jézus szeretetével talpra akarja őt állítani: olyan szeretet, amely segít visszanyerni szépségünket és méltóságunkat."

Ezután a tér túloldalán található Istenszülő oltalma templomba ment át, ahol görögkatolikus hívekkel találkozott.

Délután fél öttől a fiatalokkal találkozik Ferenc pápa a Papp László Sportarénában, ezután magántalálkozója lesz a Jézus Társasága tagjaival, hiszen ő maga is jezsuita.

Ilarion Alfejev
 
Ilarion Alfejev
Wikipedia
 

A szombati programba belefért az a magántalálkozó is, amin öleléssel fogadta Ilarion Alfejevet, aki tavaly nyár óta a magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzója, és a szentatya megcsókolta a metropolita mellkeresztjét.