„Klubrádió
A lényeg

Kilakoltattak egy 84 éves asszonyt és az 55 éves, szívbeteg fiát is Kőbányán

27/10/2022 16:16

| Szerző: Klubrádió

Megint az utolsó pillanatban értesült az A Város Mindenkié csoport, hogy egy kőbányai önkormányzati bérlakásból délelőtt egy 55 éves szívbeteg férfit és a 84 éves édesanyját tervezik kilakoltatni Kőbányán. Civilek az adósság felét is készek lettek volna rendezni, ha az önkormányzat leállítja a kilakoltatást, de ezt nem tette meg.

A kilakoltatások annak ellenére folytatódnak, hogy a Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-án (25 igen és 4 tartózkodás mellett) megszavazta, hogy a Fővárosi Önkormányzat a november 15-től április 30-ig tartó kilakoltatási moratórium előtt sem kezdeményezi magánszemélyeknél lakóingatlan kiürítését.

Megint az utolsó pillanatban értesült az A Város Mindenkié csoport, hogy egy kőbányai önkormányzati bérlakásból délelőtt egy 55 éves szívbeteg férfit és a 84 éves édesanyját tervezik kilakoltatni Kőbányán. Az AVM a Mércének azt mondta, a család 1977 óta élt a lakásban, a lakbért és egyéb költségeket évtizedeken keresztül rendszeresen fizették, de aztán a család egyik tagja súlyosan megbetegedett, és elvesztette a munkahelyét. A betegség miatt több 10 ezer forintra nőtt gyógyszerkiadások mellett már nem tudták a lakbért rendszeresen fizetni.

A Menhely Alapítvány és a Hálózat Alapítvány az adósság egyharmadát (850 ezer forint) kész lett volna rendezni, ha az önkormányzat leállítja a kilakoltatást, de ezt nem tették meg. (Frissítés: reggel már az Erdélyi Gyülekezetnek hála az összeg felét is tudták volna rendezni, ezt írásban és telefonon is közölték az önkormányzattal.)

Az aktivisták szerint a civil szervezetek és az önkormányzat között elkezdődött az egyeztetés a család hátralékának rendezéséről, csak 15-20 perc türelmet kértek a rendőröktől, akik nem voltak hajlandók várni, az aktivistákat elrángatták onnan. Az élőlánc felbontása közben a rendőrök igyekeztek a hátukkal takarni a Mérce riporterének kameráját is. A 444 cikkében sok fotón látszik a rendőri akció.

Az élőlánc egyik tagja, Misetics Bálint szociálpolitikus és fővárosi köztisztviselő a Mércének azt mondta, D. Kovács Róbert, a X. kerület fideszes polgármestere és a területért felelős alpolgármester, Mustó Géza felelős a család kilakoltatásáért.

Október elején szintén a Város Mindenkié aktivistái élőlánccal tiltakoztak egy 67 éves lipótvárosi nő kilakoltatása ellen, a rendőrök kiemelték az ott lévő két parlamenti képviselőt, Jámbor Andrást és Tordai Bencét, utóbbinak az intézkedés közben eltört az ujja. A rendőrök eltávolították az élőláncot alkotó aktivistákat a helyszínről, és a nőnek is el kellett hagynia a lakást.

(kép: Szikra Mozgalom / Facebook, forrás: 444)