„Klubrádió
A lényeg

Kijev továbbra is az ukránok kezén maradt

28/02/2022 06:51

| Szerző: Klubrádió

Nem adjuk fel a fővárost, Ukrajna már győzött - írta  Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter, aki felszólította a támadókat, hogy térjenek haza, mert még nem késő. Az éjszaka ugyanis újabb orosz csapások érték Kijevet, írja a Guardian.

Orosz hadművelet
 
Orosz hadművelet
 
Kijev, 2022. február 27. A polgári védelem tagjai gyújtóbombát készítenek az udvaron Kijevben 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Efrem Lukackij
Fotó: Efrem Lukackij
 

 

Az orosz csapatok Kijev központja felé haladtak a város északnyugati részén, de megtorpantak - jelentette ki Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója vasárnap este. Az ukrán hadsereg ugyanis visszaveri a szárazföldi és légi támadásokat. 

Aresztovics elmondta, hogy az orosz hadsereg megpróbált előre nyomulni a kelet-ukrajnai Harkiv város központjába, és hogy 11 orosz hadihajó tartózkodik a tengeren Odessza partjainál. A dél-ukrajnai Mariupol városáról azt mondta, hogy ott az ukrán erőknek nincsenek gondjaik, de az orosz csapatok elfoglalták Berdjanszkot, ahol nem voltak ukrán katonai erők.

A hétvégén több mint százezer tartalékos csatlakozott az ukrán hadsereghez. "96 órája tart az ellenállás és 4 nap önfeláldozás, bátorság és hit az ukrán emberek részéről" - írta Reznikov védelmi miniszter. Felesleges az ukránokat megfélemlíteni, nem lehet megtörni a védőinket, írta.

Oroszország a bankvilágban már tényleges vereséget szenvedett: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.

A két szünnapra azért van szükség, mivel az EU szanálási szervezete, az Egységes Szanálási Hatóság bejelentette: komoly fizetőképességi problémák jelentkeztek a magyar bank tulajdonosánál, az ausztriai székhelyű Sberbank Europe AG-nál. Az MNB közleménye szerint az orosz bank közép-európai leányvállalata „várhatóan nem tudja teljesíteni tartozásait”, így fizetésképtelenné válhat az orosz-ukrán háború hatása miatt. (MTI-Guardian)