„Klubrádió
A lényeg

Kiengedték az amerikai kosárlabdázót

8/12/2022 16:30

| Szerző: Klubrádió

A kevés híján tíz hónapja Ooszországban letartóztatott Brittney Grinert az oroszok a hírhedt fegyverkereskedőért, a halál kalmárának is nevezett Viktor Butért cserélték el.

Az orosz külügyminisztérium is elismerte, elcserélték az Oroszországban 9 és fél év börtönre ítélt amerikai kosárlabdázót, Brittney Grinert az Egyesült Államokban húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészért, Viktor Butért, akit a halál kalmárának is neveznek. A fogolycserére, amit a napokban Joe Biden elnök is jóváhagyott, Abu-Dzabi repterén került sor.

Griner az amerikai női kosárlabda-történet egyik legsikeresebb játékosa, hatszoros WNBA-bajnok, hétszeres All Star-válogatott.

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, azután kért súlyos börtönbüntetést kért Nyikolaj Vlasszenko ügyész Grinerre, az olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra, hogy februárban hasisolajjal töltött e-cigarettához való patront találtak poggyászában, és drogbirtoklás miatt tartóztattak le a seremetyjevói reptéren.

A Phoenix Mercury csapatában játszott, 2014 óta pedig szezonok közt az orosz UMMC Jekatyerinburgban lépett pályára, és három orosz bajnoki címet is bezsebelt. Letartóztatására néhány nappal azelőtt került sor, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát – írja a 444.

A fogolycsere lehetősége már korábban is felvetődött is felmerült a felek közt: az Egyesült Államok Griner és a kémkedésért elítélt Paul Whelan szabadon engedéséért cserébe az Amerikában húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészt, Viktor Butot ajánlotta fel.