„Támogassa
A lényeg

Kiadta Fidesz-közeli forrását az elítélt origós újságíró

17/10/2022 10:55

| Szerző: Klubrádió

Hiába nevezte meg forrását, Kósa Lajos ügyvédjét, Fiák Istvánt, az államilag kitüntetett Kovács Andrásról kimondta a Kúria, hogy 2017-es írásban szándékosan rágalmazta meg Czeglédy Csabát.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, bűnösnek találta a Kúria Kovács Andrást, a kormányközeli Origo munkatársát egy még 2017 nyarán megjelent írása miatt, amelyben nagy nyilvánosság előtt rágalmazta Czeglédy Csabát.

Kovács a tárgyalásokon tagadta a bűnösségét, de elismerte, hogy a cikket ő írta. Vallomást nem tett, és érdemi védekezést nem terjesztett elő, tanúként meghallgatták az Origo több munkatársát is. Majd az utolsó szó jogán Kovács felfedte forrását a cikkhez. Fiák Istvánt nevezte meg, akit a bíróság korábban tanúként már meghallgatott – írja a 444. A portál megemlíti, hogy Fiák István nem ismeretlen figura a Fidesz-világban: Kósa Lajos ügyvédjéről van szó, aki jó kapcsolatának köszönhetően az Országos Szövetkezeti Tanács alelnöke egyben, üzletelt a rejtélyes csengeri örökössel is, és több gyanús ügyben felbukkant a neve Debrecen volt polgármestere mellett.

A bíróság egyébként megállapította, hogy „Kovács kizárólag Fiák megkeresésével kísérelte meg a tények feltárását”.

Kovács András tavaly márciusban a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését kapta Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnöktől a Szabad Sajtó ünnepén „a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként”.