„Köszönjük,
A lényeg

Megkezdődött az érettségi időszak

4/05/2020 06:22

| Szerző: MTI

A hivatalos ígéretek szerint rendkívüli biztonsági intézkedések közepette.

 

A hivatalos ígéretek szerint rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött az érettségi időszak.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint május 4-én, hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek. Valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak. Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos a takarítás az iskolákban.

A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat. A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc állt rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. 

Két különböző feladatlapot kellett a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kaptak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból állt. Utóbbinál két típusból kellett egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben. A második feladatlap megoldására 150 percet kaptak az érettségizők. Ennél szintén választani lehetett, egy műértelmező szöveget kellett megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehetett egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbeli követi.