„Klubrádió
A lényeg

Kezdeményezi a vagyonnyilatkozati rendszer reformját az Integritás Hatóság

7/12/2023 17:57

| Szerző: Klubrádió

Megreformálná a vagyonnyilatkozati rendszert az Integritás Hatóság – ez derül ki a hatóság által kiadott, ún. Vagyonnyilatkozati Eseti Jelentésből, amit ma tett közzé a hatóság – számol be róla a 444. A hatóságnak törvényi kötelezettsége jelentést tennie a vagyonnyilatkozati rendszerről annak érdekében, hogy növeljék a rendszer átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

A közlemény szerint ehhez megvizsgálták több más uniós ország gyakorlatát, interjúkat készítetek szakértőkkel, és beépítették többek közt az EP, az OECD és a Világbank elemzéseit is. Szerepel a jelentésben, hogy gyakorlatilag elvi szinten létezik csak kontroll a vagyonnyilatkozatok ellenőrzése terén, a rendszer nem működik, nem éri el a törvény által előírt célját. Nincsenek kellő riasztóerővel bíró szankciók sem.

Novák Katalin kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit
 
Integritás Hatóság
 
Novák Katalin köztársasági elnök (k), mellette Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (b2) és Holbusz Tímea alelnök (j2), valamint Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke (j2) az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán