„Klubrádió
A lényeg

Kétharmad szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon

6/05/2022 13:21

Globálisan az infláció miatt aggódnak a leginkább az emberek, derül ki az Ipsos Mi aggasztja a világot (What Worries the World) című nemzetközi kutatásából. A 27 országban elvégzett kutatást Magyarországon lefolytatták, és idehaza átlag feletti az emiatt érzett aggodalom, írja a Hvg.hu.

A pénzromlás az első öt probléma közé csak áprilisban került be. A megkérdezettek 32 százaléka nevezte az inflációt az országában leginkább aggasztó társadalmi vagy politikai kérdésnek,  Magyarországon 40 százalék. Márciusban 28 százalék volt ez az arány.

 
Illusztráció Fotó: Pixabay
 

 

Az öt legaggasztóbb jelenség között van a szegénység/társadalmi egyenlőtlenség (31%), a munkanélküliség (29%), a bűnözés és az erőszak (25%), valamint a pénzügyi/politikai korrupció. Magyarországon a szegénységet a válaszadók 41 (+6 százalékpont az előző havi felméréshez képest) mondta aggasztónak.

A koronavírus-járvány már csak a nyolcadik a listán, itthon még ennél is kevesebben mondták számukra fontos problémának. Az Ukrajnában zajló háború miatt az országok közötti fegyveres konfliktus is bekerült a listába, 14 százalék választotta leginkább aggasztó dolognak, így a 11. helyre került a klímaváltozás és a bevándorlás közé.

A katonai konfliktustól legnagyobb arányban Lengyelországban tartanak (38%), Németországban (35%) és Svédországban (30%). Magyarországon csupán 13 százalék nyilatkozott így.

Tíz emberből hat szerint az országa rossz irányba megy. A peruiak 93 százaléka így látja, őket Argentína és Kolumbia követi. Magyarországon 64 százalék válaszolta ezt. A jelenlegi gazdasági helyzetről a magyarok 33 százaléka mondta azt, hogy jó, a többiek rossznak látják.