„Támogassa
A lényeg

Két szabolcsi főorvost állítottak elő hálapénz elfogadása miatt

14/06/2023 13:33

| Szerző: Klubrádió

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház két főorvosát állította elő és hallgatta ki a rendőrség üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának megalapozott gyanúja miatt – írta meg a Telex. Az egyiküket őrizetbe vették és indítványozzák a letartóztatását, a másikuk, aki 71 éves, egészségügyi szabadlábon védekezhet.

2021-ben törvényileg tiltották be a hálapénzt, ez alapján nemcsak az orvosokat, hanem a hálapénzt adókat – a "vesztegetőket" – is büntethetik.

Ebben az ügyben is kihallgattak betegeket a nyomozók, vesztegetés megalapozott gyanújával.

A nyomozás eddigi adatai szerint az idősebb orvos tizennyolc, míg fiatalabb (46 éves) kollégája nyolc alkalommal fogadott el betegeitől készpénzt a térítésmentes állami egészségügyi szolgáltatásért. Az orvosoknak átadott hálapénz mértéke alkalmanként tíz- vagy húszezer forint volt.

Tavaly 11 orvos ellen indult eljárás hálapénz elfogadása miatt – írta a Telex. Az idén is már több hálapénzes esetről számoltunk be: Hajdú-Biharban márciusban emeltek vádat egy orvos és az asszisztense ellen, februárban pedig a nagykanizsai kórházból vittek be a rendőrök egy főorvost.