„Klubrádió
A lényeg

Két év felfüggesztettet kapott egy tüntető a Lendvay utcai összetűzés miatt

2/06/2023 15:11

| Szerző: Klubrádió

A május 19-i, több ezres oktatásügyi tüntetés vége után a résztvevők a Fidesz-székházhoz vonultak, ahol egy ideig patthelyzet volt, majd többször is dulakodás alakult ki a demonstrálók és a rendőrök között. A rendőrök végül egy rohammal kettéválasztották a tömeget, és ezután elcsendesült a tüntetés.

A BRFK közlése szerint a rendőröket eleinte verbálisan, majd tettleg is provokáló, „néhány száz főből álló agresszív tömeg” előbb papírrepülőkkel, majd „egyre komolyabb” tárgyakkal kezdte dobálni. Például fémtermosszal, vascsavarral, de horgászbotot, összetört zászlórudat és egy füstgyertyát is mutattak egy asztalon, amelyre a sajtótájékoztatón kirakták ezeket a tárgyakat.

A tüntetés után a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy ellen, csoportosan elkövetett erőszak bűntette miatt indított eljárást egy férfi ellen, aki a tájékoztatás szerint ököllel ütötte meg az egyik intézkedő rendőrt.

Az ügyészség közleménye szerint az ittas állapotban lévő férfi testével tolta a rendőrsorfal első sorában álló egyik rendőrt, majd nagy erővel, ököllel felé ütött. Az ütés a rendőr sisakjának plexijét érte.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség két héten belül bíróság elé állította a férfit, aki beismerte a bűncselekmény elkövetését már a nyomozás során. Pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a férfit, és ezért egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte. Az ítéletet mind az ügyészség, mind pedig a vádlott és védője tudomásul vette.