„Klubrádió
A lényeg

Nekifeszültek a tüntetők a rendőröknek a Fidesz-székháznál

19/05/2023 19:48

| Szerző: Klubrádió

Az oktatásügyi tüntetés vége után a résztvevők a Fidesz-székházhoz vonultak, ahol egy ideig patthelyzet volt, majd többször is dulakodás alakult ki a demonstrálók és a rendőrök között.

A pénteki, sok ezres oktatásügyi tüntetés hivatalos vége után sokan indultak el a Hősök tere felé az Oktogonról. „Mocskos Fidesz” – skandálta az Andrássy úton egy nagyobb tömeg. „Nem félünk!” – lehetett hallani szintén a vonuló diákoktól.

Akik a Fidesz Lendvay utcai székházához mentek, de a rendőrsorfal egy sarokra onnan elállta az útjukat. Itt Orbán Viktor miniszterelnök kapott néhány trágár skandálást is a takarodjozás mellett. A rendőrök pedig azt, hogy „Bűnözőket védtek!”,  „Szégyelld magad!”, illetve felhangzott a „Hazaárulók!” is. „Kismalac, kismalac engedj be” – skandálták a diákok a Rippl-Rónai utca sarkán.

Többen doboltak, sípoltak, elénekelték a Kossuth-nótát és skandálták azt is, hogy „Elegünk van!”. Közben egyre több rendőr érkezett a sarokra, ugyanakkor a tüntetők is sokan voltak.

Néhányan a másik oldalról próbálták megközelíteni a Fidesz-székházat, de ott is rendőrök várták őket. A Hősök tere felől egy ideig nem engedték az autósokat az Andrássy útra. 

 
Rendőrök a Rippl-Rónai utca sarkán 2023. május 19-én.
 
 

Nyolc óra körül az első sorban lévő tüntetők elkezdték hátranyomni a rendőröket, erre még több rohamrendőr jött a rendőrsorfal elejére, és visszanyomta őket. Addigra már legalább három sorban álltak mögöttük sisakban. A BRFK hangosbeszélőn figyelmeztette a tüntetőket, de kifütyülték. A következő húsz percben még egyszer elkezdték nyomni a tüntetők a sorfalat, de megint visszanyomták őket, fokozatosan szorultak kijjebb az utcasarokról. Mészáros Lőrincet is idézték, felhangzott a „Legyetek bátorak” is. A kialakult dulakodás közben, fél kilenc körül a rendőrök több tüntetőt is kiemeltek, őket a rendőrsorfal mögé vitték.

A rendőrség állítása szerint a Fidesz-székházhoz vonuló tüntetők "szándékosan provokálnak", lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat, és megpróbálták áttörni azt, közben palackkal is dobáltak, de egy vascsavarról is közreadtak képet a közleményükben. Háromnegyed kilenc körül megindult a rendőrök rohama, kiürítették a területet a saroknál, ék alakban kettéválasztva a tüntetőket. „Szégyelld magad!” – skandálták utóbbiak válaszul.

 
kép: Klubrádió
 

Fél tíz körül annyira megnyugodott a hangulat, hogy a rendőrök levették a sisakjukat, ezt a már jócskán kiszorított és legalább három csoportra szétválasztott tüntetők "Szép volt, fiúk!" skandálással és tapssal fogadták. Közben a tudósítások szerint egy részük már hazaindult.

Háromnegyed tíz körül a rendőrök visszavonultak a Lendvay utcába, így már nem osztják három részre a tüntetőket. A diákok visszatértek az általuk korábban elfoglalt területre, de mikor a rendőrök megálltak, ők is megálltak előttük. A tüntetők énekeltek, beszélgettek, már csak ritkán kezdtek el skandálni. Arra is rákezdtek a legkitartóbb tüntetők például, hogy "Tavaszi szél könnygázt áraszt, minden tanár pályát választ…"

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az oktatásügyi demonstráció a Kossuth térről indult, fél ötkor kezdtek gyülekezni a résztvevők. "Gyerekeket bántasz! – 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen" – ezzel a címmel hirdették meg a tüntetést. A legutóbbi tüntetés végén a Karmelita kolostornál, a miniszterelnök hivatalánál ugyanis könnygázt és gumibotot is használtak a rendőrök a főleg diák tüntetők ellen.