„Klubrádió
A lényeg

Kásler nem mondja, mit csinálna, ha átlagemberként vizeletvisszatartási gondjai lennének

9/12/2021 10:30

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A magyar egészségügy a kormánypolitikusok szerint világszintű, ám Békés megyében nem ezt tapasztalják az emberek, legalábbis Stummer János jobbikos politikus két példát is felhozott Kásler Miklós miniszternek, akitől választ várt arra a kérdésre, hogy:

  • - Hogyan viselné a vizelettartási problémákat?
  • - Miért kell egy mandulagyulladás diagnosztizálásáért súlyos ezreket fizetni?

Választ egyik kérdésre sem kapott, a miniszter helyettese Rétvári Bence sem tudott mit mondani. Pedig az ügyek súlyosak: a Békés Megyei Központi Kórház november 15-e óta határozatlan ideig szünetelteti a tervezett, nem sürgősségi ellátások és beavatkozásokat.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Kásler Miklós
 
Budapest, 2020. február 17. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. február 17-én. MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

 

Stummer szerint ez az intézkedés "kritikus helyzetbe sodort számos Békés megyei polgárt". Például azt a negyvenes nőt, aki tavasszal súlyos gerincbántalmakkal ment orvoshoz, "majd több hónap után nagy nehezen röntgenfelvételekkel és MR-vizsgálattal hegesedést állapítottak meg a gerinccsatornájában, és megállapították, hogy a maradandó károsodás elkerülése végett be kellene feküdnie osztályra". De nem tudott befeküdni, hiszen "az ellátórendszerben hónapokon keresztül addig passzolgatták az ügyét, amíg a gyulai kórház megfelelő részlegén a járványra hivatkozva megszüntették a betegfelvételt". Azóta a nő vizelettartási problémákkal él, brutális fájdalomcsillapítókat szed és pelenkát kell hordania, "problémái miatt kerüli a társas érintkezést, a mostani helyzet pedig orvosi vélemény szerint maradandó egészségkárosodást fog eredményezni".

A másik esetben egy anyuka gyermekeinél nem tudták a vírusos mandulagyulladást diagnosztizálni, sem kezelni "a távgyógyításra, telefonpraxisra berendezkedett állami egészségügyi ellátórendszerben", ezért súlyos tízezrekért kellett megoldást találni gyermekei egészségügyi problémájára. (24.hu)