„Támogassa
A lényeg

Karlendítős jelöltet indít a Mi Hazánk Tatabányán

29/04/2023 08:47

| Szerző: Klubrádió

Június 11-én időközi önkormányzati választást tartanak Tatabányán, a Mi Hazánk egy olyan jelöltet indít, akit korábban nem vettek fel tagságukba egy náci karlendítős fotó miatt.

Schmidt Csaba polgármester, a tatabányai alsógalla-óvárosi körzet képviselője márciusban hunyt el, ezért hamarosan időközi választásokat tartanak. A Mi Hazánk is jelöltet állít, Ábrahám Barnabást nevezték meg jelöltjükként - szúrta ki a 444.

A megnevezett politikusról még az ATV írta meg korábban, hogy a Mi Hazánk ifjúsági tagozatának vezetőjével, Walter Pál Péterrel közös karlendítős fotón szerepel, ami egy veszprémi megbeszélésen készült.

Ábrahám Barnabás az ominózus fotón (balra)
 
Ábrahám Barnabás az ominózus fotón (balra)
 

Amikor a fénykép megjelent, Waltert leváltották a posztjáról és Toroczkai László nyilatkozata szerint Ábrahám Barnabás akkor még nem volt a pártjuk tagja, és hiába adta be jelentkezési kérelmét, a fotó miatt azt elutasította a Mi Hazánk.

Hogy nem egy félreértett fotóról van szó, az is bizonyítja, hogy Ábrahám korábban a neonácikkal szimpatizáló Erő és Elszántság mozgalom tagja is volt Ábrahám, akiről 2018-ban írta meg a Magyar Hang, hogy egy Facebook-bejegyzésben azt írta december 6-ára készülve, hogy az emberek a Télapót várják, de „sokkal jobb” jön, és egy olyan fotót tett ki, amin Adolf Hitler áll Mikulás-sapkában egy ablak előtt. De olyan is történt, hogy Rudolf Hessnek halálának napján úgy emlékezett meg a náci vezetőről, hogy azt írt róla: „ha a világot hozzá hasonló szellemiségű és kvalitású emberek irányítanák, egy sokkal jobb és élhetőbb hely lenne”.

A Toroczkai-nyilatkozat ellenére érdekes módon Ábrahám mégis a párt által delegált külsős bizottsági tag lehetett Tatabányán, és a Mi Hazánk Ifjainak regionális vezetője két megyében. Most Ábrahám a szélsőjobboldali párt jelöltjeként indul az önkormányzati képviselői helyért. 2022-ben is őt nevezte meg a Mi Hazánk képviselőjelöltjének a parlamenti választásokon, ahol harmadik helyen végzett 6,63%-kal - a Komárom és környéki körzetet Czunyiné, de. Bertalan Judit, a Fidesz-KDNP politikusa nyerte meg.