„Klubrádió
A lényeg

Karikó Katalin és Tom Hanks díszdoktori címet kapott a Harvardon, meg is ölelték egymást

26/05/2023 16:47

| Szerző: Klubrádió

Hatan vehettek át díszdoktori címet pénteken a világ egyik leghíresebb egyetemén, az egyesült államokbeli Harvardon. Köztük van Karikó Katalin, a koronavírus-járvány leküzdéséhez is használt mRNS-alapú vakcina egyik kifejlesztője és Tom Hanks kétszeres Oscar-díjas amerikai színész.

Az egyetem honlapján közölt életrajzban megemlítik, hogy Karikó Szegeden diplomázott, majd a Magyar Tudományos Akadémián dolgozott, mielőtt kivándorolt az Egyesült Államokba. Később Drew Weissmannal közösen kutatták, miként lehet fehérjetermelést előidézni, ha az mRNS-t emlősök sejtjeibe juttatjuk. Ez a technológia adta az alapját a Pfizer és a Moderna covid-vakcináinak. Karikó 2013-tól 2022-ig a német BioNTech alelnöke volt. A koronavírus-járvány idején Világtalálkozó című műsorunkban beszélgettünk vele és Sztevanovity Zorán előadóművésszel.

Tom Hanksszel kapcsolatban leghíresebb filmjei mellett kiemelik, hogy komoly összegekkel támogatja az AIDS és a rák ellenszerének kutatását és az űrkutatást.

És akkor íme a közös fotó:

Diplomaosztás a Harvard Egyetemen
 
A tudomány díszdoktorává avatott Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője és a művészetek díszdoktorává avatott Tom Hanks amerikai színész a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2023. május 25-én. Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther