„Klubrádió

Karácsonyék szerint a kormány terve a kiváltságosokat gazdagítja, panaszt tesznek az EU-nál

24/04/2021 06:03

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint a kormány programja az Európai Unió által Magyarországnak biztosított helyreállítási támogatás felhasználásáról nem segíti elő a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági krízis felszámolását. Az Orbán-kormány saját hatalmi-gazdasági érdekeit ismét a többség érdekei elé sorolta. Félő, hogy az EU helyreállítási alapjából Magyarországnak járó 6000 milliárd forint jelentős része megint a kiváltságos kevesek további gazdagodását szolgálja a magyar gazdaság talpra állítása helyett – fogalmaztak közleményükben, amelyben az egyeztetést is hiányolták és közölték: a jogszabályok biztosította kereteken belül panasszal élnek az Európai Bizottság felé.

A többi között jogállamisági kérdésekről, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről, illetve a helyreállítási alapról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken. Orbán arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy a csomagról nincs mit beszélni, ő inkább arról beszélgetne, hogy ez egyszeri csomag-e vagy sem, illetve mi lesz Kínával és Amerikával a viszony. Von der Leyen twitter-üzenete alapján viszont szóba került a tavaly ősszel megjelent uniós jogállamisági jelentés, amely Magyarországról elég kemény kritikát fogalmazott meg.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán tette közzé a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségének állásfoglalását Orbán és Von der Leyen tárgyalásáról.

A közleményben azt írták, Magyarország következő évtizedének egyik legfontosabb dokumentumáról volt szó Brüsszelben. Azonban, mint írják, a kormány programja az Európai Unió által Magyarországnak biztosított helyreállítási támogatás felhasználásáról nem szolgálja Magyarország jövőjét. Orbán Viktor kormánya saját hatalmi-gazdasági érdekeit ismét a többség érdekei elé sorolta. Félő, hogy az Európai Unió helyreállítási alapjából hazánknak járó 6000 milliárd forint (napi négymilliárd forint a program négy éve alatt!) jelentős része ismét csak a kiváltságos kevesek további gazdagodását szolgálja a magyar gazdaság talpra állítása és megerősítése helyett – emelte ki az önkormányzati szövetség.

Megjegyezték, hogy a kormánynak - az Európa Tanács rendelete előírásaival összhangban - kifejezetten kötelessége lett volna az elmúlt hónapokban Magyarország helyreállítási és ellenállóképességi tervéről közvetlenül is egyeztetnie az önkormányzatokkal, de ez nem történt meg. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége az országprogramok leadásáig megmaradt rövid időben, vagy az azt követő egyeztetési folyamatban is készen áll a tárgyalásokra a terv kijavításáért – tették hozzá. További észrevételeiket a kormány e célra biztosított honlapra is fel fogják tölteni. 

Közölték: az általuk megismert kormányzati dokumentumból hiányzik a lokalitás, a térségi szemlélet, a szándék az együttműködésre az önkormányzatokkal. Hangsúlyozták: a kormány által készített terv nem segíti elő a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági krízis felszámolását. A tervekből hiányoznak a foglalkoztatási krízis kezelését célzó programok, a lakhatási válság megszüntetésére, a lakóépületek energiatakarékosságának megteremtésére, a természeti környezet feljavítására irányuló elképzelések.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy elérje az elhibázott kormányzati program módosítását annak érdekében, hogy az uniós támogatás elsősorban azokhoz jusson el, akiket megillet: a válság miatt bajba jutott magyar emberekhez és vállalkozásokhoz. A szervezet a jogszabályok biztosította kereteken belül panasszal él az Európai Bizottság felé – jelentették ki.

A közleményt Gémesi György gödöllői polgármester, a MÖSZ elnöke és Karácsony Gergely, mint társelnök írta alá.