„Klubrádió
A lényeg

Karácsony meghívta a felújított Lánchíd átadására a kormány képviselőit, de nem jöttek el

16/12/2022 17:00

| Szerző: Klubrádió

A Budapesten közlekedők másfél év után újra használatba vehetik a Lánchidat. A kormány azzal a feltétellel adott 6 milliárd állami forintot a felújításra, hogy a híd csak 1,5 évig lesz lezárva a gépjárműforgalom előtt. A jelek szerint a kormányzat nem számolt azzal, hogy a főváros tervei szerint csak busszal, taxival, motorral vagy biciklivel lehet majd a hídon átkelni, személygépjárművel nem.

"Ez a híd egy olyan korszakban született, amikor nem volt kérdés, hogy Magyarország vagy Európa, világos volt, hogy Magyarország és Európa. (..) Akkor, amikor ezt a hidat most felújítjuk abban is bízunk egy kicsit, hogy Magyarország újra lehet egy ilyen hely" – mondta a főpolgármester a Lánchíd megújult útpályájának pénteki megnyitóján.

A felújítás bruttó 26 milliárd forintba kerül, amelyből nagyjából hatmilliárdot vállal magára a kormány. A pénzt azonban eddig nem folyósították a fővárosnak, és addig nem is fogják, amíg nem engedik fel rá az autókat. Ugyanis a Lázár János neve alatt futó Területfejlesztési Minisztérium szerint ezzel a főváros megszegte azt az ígéretét, miszerint a hidat járhatóvá teszi a gépjárművek számára. Külön érdekesség, hogy a Lánchídon szabadon közlekedő taxik, buszok és motorkerékpárok a KRESZ szerint gépjárműnek minősülnek.

Karácsony Gergely a köszönetnyilvánítások között megemlítette a kormányt is. A főpolgármester az RTL Híradójának azt mondta: éppen a korábbi államtitkár, Vitézy Dávid javasolta azt a forgalmi rendet, amit a felújított Lánchídon bevezettek. Hozzátette: a főváros tehát azt a menetrendet követi, amelyről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának 2020 februári ülésén megállapodtak.

Gyalog csak a felújítás utolsó szakaszának befejezése után, várhatóan 2023 őszén lehet átkelni a Lánchídon, míg a végleges forgalmi rendről, nevezetesen arról, hogy az autósforgalom is visszatérhessen-e a főváros legrégebbi hídjára, 2023 nyarán döntenek. Karácsony ígérete szerint erről kikérik majd a budapestiek véleményét.