„Köszönjük
A lényeg

Kamala Harris 1,5 milliárd dolláros segélycsomagot ígért Ukrajnának

15/06/2024 21:28

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Elsősorban az energetikai ágazat helyreállítására és a humaitárius helyzet javítására. Több mint száz ország illetve nemzetközi intézmény vesz részt a svájci békecsúcson, de nem várható jelentős előrelépés.

Szombaton elkezdődött a kétnapos svájci békekonferencia, amelynek célja, hogy az orosz-ukrán háború lezárásának alapelveiről egyeztessenek. A tanácskozást Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte, nemzetközi intézmények mellett 92 országból 57 állam- illetve kormányfői szinten képviselteti magát, magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lesz ott. Oroszországot nem hívták meg – részben erre hivatkozva pedig távol maradt Kína is. 

Az első napon Kamala Harris amerikai alelnök, aki Joe Biden helyett utazott a konferenciára 1,5 milliárd dolláros segélycsomagot ígért Ukrajnának az energetikai ágazat helyreállítására és a humanitárius helyzet javítására – számolt be a 444.hu.

Ukrajnai békekonferencia Svájcban
 
 Viola Amherd svájci elnök (b2) Ignazio Cassis svájci külügyminiszter (b), Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k), Andrij Jermak ukrán elnöki kabinetfőnök (j2) és Kamala Harris amerikai alelnök (j) mellett megnyitja az ukrajnai békekonfrenciát a svájci Luzern közelében fekvő Stansstadban 2024. június 15-én. l Fotó: MTI/EPA/Keystone/Michael Buholzer
 
 

Zelenszkij még 2022 végén előterjesztett egy békeformulát, amely ragaszkodik ahhoz, hogy Oroszországot kötelezzék az összes megszállt terület visszaadására. Ugyan Ukrajna számára a sok résztvevő siker, hiszen ezzel szerintük demonstrálhatják Moszkvának, hogy a világ Ukrajna és a nemzetközi jog oldalán áll, érdemi előrelépés nem várható – írja a lap.

Emmanuel Macron francia elnök és Karl Nehammer osztrák kancellár azt hangsúlyozták, bővíteni kellene a békefolyamatban résztvevő országok körét, utóbbi a globális dél államait emelte ki – számolt be a HVG.

Ukrajnai békekonferencia Svájcban
 
 Az ukrajnai békekonfrencia résztvevőiről csoportkép készül a találkozó első napján.
 
Fotó: MTI/EPA/Keystone/Michael Buholzer
 
 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a békecsúcs előtt, még pénteken tette közzé javaslatát, miszerint Ukrajna vonja ki csapatait Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területéről és mondjon le NATO-csatlakozási szándékáról. Ezen feltételek teljesülése mellett szüntetné meg Oroszország a támadásokat. Olaf Scholz német kancellár ezt az ajánlatot komolytalannak nevezte és egyértelműen elutasította azt a többi résztvevő is, a konferencián erről nem is tárgyalnak. Ugyanakkor Scholz elmondta, Oroszországnak muszáj lesz részt vennie a folyamatban, nélküle nem lesz béke.