„Klubrádió
A lényeg

Jövő kedden szavaz a parlament az önkormányzati választás szabályainak átírásáról

7/12/2023 20:42

| Szerző: Klubrádió

Fél évvel a választás előtt.

A Fidesz módosítót nyújtott be a választási rendszer arányosabbá tételét célozva a Mi Hazánk korábbi, a budapesti önkormányzati választási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatához. Ebben a többi között arról van szó, hogy 15 százalék helyett csak 5 legyen a bejutási küszöb három párt összefogása esetén is, ami Novák Előd, a szélsőjobboldali párt alelnöke szerint azt jelenti, hogy a Fidesz paktumot kötött a balliberális pártokkal a választási törvény módosításáról. Az is kiderült, hogy tényleg karácsony előtt szavaz majd a parlament a javaslatról: Novák azt írta, jövő kedden lesz a szavazás.

A Mi Hazánk november végén nyújtott be törvényjavaslatot, amelyben fél évvel az önkormányzati választások előtt javasolják a választási rendszer átalakítását. A javaslatot a parlamentben rendkívüli bizottsági ülésen tárgyalták meg, ahol a Fidesz képviselői simán megszavazták. Az átalakítás a következő választáson várhatóan nekik kedvez majd, mivel ma elég valószínűtlennek tűnik, hogy a budapesti kerületek többségét el tudják hódítani az ellenzéki és független polgármesterektől.

Az ellenzéki pártok nem nyújtottak be a javaslathoz módosítást, csak a Fidesz: mint fentebb is olvasható, ezzel azt a korábbi szabályt akarták módosítani, amely alapján két párt esetében 10, három vagy több párt összefogásánál 15 százalék a küszöb. A Mi Hazánk közleményében azt írja, szerintük a Fidesz „a baloldali pártok érdekében” nyújtotta be a módosítót azután, hogy a törvényjavaslat előterjesztői visszavonására már nincs lehetőség. A szélsőjobboldali párt hozzáteszi, hogy a Törvényalkotási Bizottság az előterjesztői tiltakozás ellenére elfogadta a kormánypárti módosító javaslatot. Novák Előd a párt közleményében azt is a „Fidesz-balliberális paktum” számlájára írja, hogy az ellenzéki pártok nem nyújtottak be módosító javaslatot.

A törvényjavaslat zárószavazása jövő hét kedden lesz.