„Klubrádió
A lényeg

Jourová: A média nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé

16/09/2022 17:46

| Szerző: Klubrádió

Megállítják a magyar kormányközeli médiaholding tovább növekedését – ígérik Brüsszelben. A média nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé – jelentette ki a területért felelős uniós biztos, Vera Jourová az erről szóló európai bizottsági javaslatok bemutatásakor.

Vera Jourová közölte: a szerkesztői függetlenség védelme érdekében a rendelet előírja, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk médiaszolgáltatók szerkesztői szabadságát, beleértve a közszolgálati médiumokat is. A szabályozás a többi között hangsúlyt helyez a közszolgálati média függetlenségére és stabil finanszírozására, előírja, hogy vezetőjét és igazgatótanácsát átlátható, nyílt és megkülönböztetéstől mentes módon kell kinevezni. Vera Jourová arra is kitért, hogy a médiakoncentráció eseteit a brüsszeli testület mindenképpen kezelni akarja. A bizottság úgy gondolja, hogy a magyarországi koncentrációnak a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kezében nem szabad még nagyobbá válnia. Az új szabályozás meg fogja állítani ezt a trendet – mondta az uniós biztos.

Komoly előrelépésnek tartja a javaslatot a Klubrádiónak nyilatkozó Urbán Ágnes. A Mérték Médiaelemző Műhely elemzője szerint ha a szabályozás életbe lép, akkor olyan fontos jogosítványokat kaphat meg az Unió, amelyekkel akár meg is tudja majd akadályozni a magyarországi médiaviszonyokhoz hasonló helyzetek kialakulását.