„Támogassa
A lényeg

"Járt tanár nálunk, aki az utolsó munkanapját fejezte be, és elsírta magát" - interjú egy aláírásgyűjtővel

28/10/2023 17:13

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nemcsak volt tanárok, hanem adott esetben egyébként fideszes szavazók is igennel válaszoltak az Egységes Diákfront és az aHang alternatív oktatási népszavazásának kérdéseire. Egy aktivistával beszélgettünk.

"Találkoztam az utolsó munkanapját befejező tanárral, aki elsírta magát a standunk előtt" – mondta el kérdésünkre az alternatív népszavazásra aláírásokat gyűjtő aktivista, akivel az esős idő miatt a Határ úti metrómegálló aluljárójába kihelyezett pultnál beszélgettünk. Hegedűs Kristóf, az Egységes Diákfront tagja számolt be élményeiről. Hozzátette, bár előfordul, hogy valakit nem sikerül meggyőzni, hogy voksoljon a hétigenes alternatív oktatási népszavazáson, mert nincsenek gyerekei, unokái, volt olyan alkalom is, amikor egyébként fideszes szavazót sikerült meggyőzni, hogy mégis válaszoljon a kérdésekre. "Az egész olyan érzés, mintha valamelyik nagyobb portál közvetítését néznénk."

"Rohadtul nem mindegy, hogy a következő generáció nyugdíját bérmunkások, vagy orvosok és mérnökök fogják kitermelni" – foglalta össze élményeit Hegedűs.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, alternatív népszavazást indított az Egységes Diákfront és az aHang nevű civil szervezet a magyar oktatás helyzetének javítására. Hét kérdést tettek fel. A kezdeményezők többi közt arra kíváncsiak, a szavazók egyetértenek-e azzal, hogy a kormánynak új oktatási jogszabályt kellene alkotnia a mostani státusztörvény helyett, helyeslik-e, hogy – a rezsim mostani gyakorlatával szemben – önálló minisztérium foglalkozzon az oktatásüggyel, valamint támogatják-e, hogy a pedagógusok kapjanak azonnali minimum 50 százalékos béremelést, és kapják vissza a kormánytól valódi sztrájkjogukat.

Az aláírásokat október 30. éjfélig fogadják a szervezők.