„Klubrádió
A lényeg

Januártól sima futárok nem vihetik házhoz a gyógyszereket

7/12/2021 07:43

| Szerző: Klubrádió

Az online gyógyszer-értékesítést tíz éve engedélyezett, egyelőre a piac csak kis szeleét öleli fel, de több piaci szereplő is százmilliókat ölt a netes rendelések gyógyszertári piacába. Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes kezdeményezére, a – különösebb egyeztetés nélkül előkészített –  törvénymódosítás megtiltja a gyógyszereknél a vény nélküli (vényköteles gyógyszereket eddig sem lehetett postázni) csomagküldést. A házhozszállítást csak gyógyszerészek vagy szakasszisztensek végezhetik majd csak. 

A kis településeket ellátó patikák féltése mellett Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a gyógyszerbiztonságra hivatkozott, mondván: „Nem éreztük garantáltnak a hamisításmentességet, a megfelelő minőséget, illetve azokat a feltételeket (például hőmérséklet a hűtést igénylő gyógyszereknél), amelyeket a zárt gyógyszertári forgalmazáson belül dokumentáltan, személyi felelősség terhe mellett biztosítani kötelező”. – írja a 24.hu. 

Mindez a pandémia kellős közepén, amikor az emeberk még kevésbé szeretnek gyógyszertárba menni, mint a covid előtt.

A módosítást szerint jövő évtől az eddig megszokott – a patikában szakember által összeállított csomagok – futár általi kiszállítása helyett a törvény azt írja elő, hogy csak gyógyszertári szakdolgozó – gyógyszerész vagy szakasszisztens – viheti házhoz a vénymentes gyógyszereket, gyógyszertári termékekeket. Ezzel Magyarország – harmadikkén Európában – csatlakozik Görögországhoz és Bulgáriához, ugyanis csak ebben a két európai országban nem lehet interneten vény nélküli készítményt beszerezni. 

A szakma szerint nem valószínű, hogy gyógyszerészek viszik házhoz a fejfájáscsillapítót, hisz ez most is hiányszakmának számít.

Fotó: Pixabay
 

"Január 1-jétől nem lesz gyógyszer a kiszállított csomagokban, a gyógyszertárban árult egyéb termékeket lehet majd csak megvenni tőlünk online. Ez rendkívüli veszteség. Folytatjuk így a webes kiszolgálást, abban bízva, hogy a döntéshozó végül belátja, hogy az online (vény nélküli) gyógyszerkiadás a betegeknek is hasznos. Mert úgy látjuk, most senki nem nézi a betegek érdekeit. Nyakunkon a Covid, ám januártól ezek szerint mindenképpen be kell jönniük az embereknek hozzánk a patikába, ha gyógyszert akarnak kiváltani" – mondta egy patikalánc neve elhallgatását kérő vezetője.